28.9.2017

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Väärän kissan päivä

Kirjaniilo on odotellut Pasi Ilmari Jääskeläiseltä uutta tuotantoa jo pitkään. Olisikohan ensimmäiset vihjeet uusimman ilmestymisajasta saatu vuosi sitten ja Sateisista sieluistakin on jo useampi vuosi!

Väärän kissan päivä vie sivu sivulta lukijaa syvemmälle kissojen, muistin ja muistojen maailmaan. Kyseessä on klassinen yhden päivän romaani, mutta päivässä ehtii paljon. Vaikka kertomaan keski-ikäisen miehen ja hänen äitinsä tarinan.


Kirjan päähenkilö on kaupunkisuunnittelija, jonka dementoitunut äiti vetelee palvelukodissa viimeisiään. Äidin muistin ja toimintakyvyn palauttamiseksi löytyy kuitenkin keino ja seikkailun
edetessä palaa äidin muistin lisäksi pojan muistot!

Kokonaisuus on kiehtova yhdistelmä dekkaria ja suomikummaa. Erityisesti jälkimmäistä osasin
odottaa. Jääskeläinen osaa laittaa todellisuuden kierteelle, kuitenkin säilyttäen tarinan uskottavuuden. Se ilahduttaa kirja toisensa jälkeen.

Lukemisen jälkeen olin vähän hämmentynyt. Kirjan alku on rauhallinen, mutta noin puolivälissä tarinan tahti kiihtyy kohti loppuratkaisua. Mitä enemmän lukija tietää, sitä suuremmaksi kertomus kasvaa. Lankoja on käsissä aika paljon ja osa langoista jää lukijan pääteltäviksi. Tarinoiden kudelma on hieno ja onnistunut ja tyylillä tehty. Hieno kertomus äidistä ja pojasta ja muistista.

Kirjaniilolla on muuten Väärän kissan päivästä tulevana lauantaina lukupiiri! Jännää!
Edit: Lukupiirissä pohdimme muun muassa tapahtumakaupunki Marrasvirtaa. Ovatko kaikki kertomuksen tapahtumapaikat ns. todellisia vai ehkä päähenkilön mielessä sijaitsevia tiloja?
Puhuimme tietysti myös kissoista. Mikä kissojen tehtävä on? Ovatko kissat kertomuksen tasojen välillä sukkuloivia kuskeja vai ihmismielen (pahuuden) ilmentymiä? Milloin kissat ovat paikalla?
Jäimme myös jumiin intertekstuaalisiin viittauksiin, on Alice, Oberon, Elysia...
Totesimme, että Väärän kissan päivä kestää monta lukemista. Seuraavalla lukukerralla aion tarkkailla kissoja!

Pasi Ilmari Jääskeläinen 2017: Väärän kissan päivä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti