21.12.2016

Michel Houellebecq: Alistuminen

Michel Houellebecqin kirjojen jälkeen aina ahdistaa. Hämmästyttää ja ahdistaa. Teokset tarjoavat havahduttavia näkökulmia maailmoista, joissa en itse haluaisi elää. Myös Alistuminen on katsaus tulevaisuuteen, mutta ei kovin kauas, 2020-luvulle.

Kirja kertoo maailmasta kirjallisuuden professorin näkövinkkelistä. Ranskassa valta vaihtuu Muslimiveljeskunnalle ja päähenkilön ura yliopistolla päättyy, jos hän ei käänny islaminuskoon. Päähenkilön elämä on sisältöjä vailla, pikasuhteet opiskelijoiden kanssa eivät enää tuota iloa ja työ tarjoaa vain vähäisiä haasteita. Tyypillinen houellebecqimäinen hahmo onkin elämäänsä kyllästynyt ja sisäiseen maailmaansa vetäytynyt mies.

Muuttuuko miehen elämässä mikään, kun ulkoiset puitteet vaihtuu? Juutalainen tyttöystävä lähtee maanpakoon ja professoriystävät lähtevät maaseudulle, pois Pariisin mellakoista. Yliopiston ovet suljetaan muilta kuin islamin uskoisilta. Myös päähenkilö lähtee maaseudulle ja luostariinkin pohtimaan vaihtoehtojaan - alistuakko vai ei. Vähäinen elämänhalu on koetuksella.

Erittäin kiehtova kirja, temaattisesti ajankohtainen, mutta vahvasti kiinni myös historiassa. Vainoaminen, vääräuskoisuus, valta-asetelmien herkkyys.. Ja "tavallisen" ihmisen valinnat ulkoisten paineiden keskellä - no sisäistenkin.

Houellebecqin älyllisyys kiehtoo, mutta kaikkialta tihkuva pessimismi tai paremminkin nihilismi ahdistaa. Ei kuitenkaan niin paljon, että voisin jättää Houellebecqit lukematta!

Michel Houellebecq 2014: Alistuminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti