1.10.2016

Paula Havaste: Maan vihatTuulen vihat -kirjaan Paula Havaste loi mielenkiintoisen maailman, mutta en jaksanut kiinnostua henkilöistä enkä heidän tarinastaan. Maan vihat yltää aloituosaa paremmaksi ja nyt tarina piti otteessaan. Ollaan 1100-luvulla ja Lalli surmaa piispan. Pelastaakseen miehensä Lallin vaimo Kertte tarjoaa itseään piispan miehen Arimon kumppaniksi. Kertte päätyy Tokholmiin, jonne kristinusko on levinnyt jo aivan toisella tavalla kuin syrjäiseen Suomeen.

Kertte, ylpeä emäntä pehmenee matkallaan.  Elämä ei ole enää hänen omissa käsisssään, eivätkä tutut haltijatkaan ole entiseen tapaan läsnä Tokholmin suuressa kaupungissa. Arimokin muuttuu tarinan edetessä toisenlaiseksi ja koinkin tämän melko epäselväksi hahmoksi. Loppuratkaisuun tultiin yllättäen, mikä taas johdattelee seuraavan osan muutosten tuuliin.

Jäin miettimään miten paljon kirjailija on muokannut ja itse keksinyt vanhoja loitsuja. Kirjassa olevat loitsut ovat varsin ymmärrettäviä verrattuna esim. suomalaisista loitsuista kertovaan kirjaan, johon tutustuin jokunen aika sitten. Sanan mahti on kyllä ollut aikamoinen näissä muinaisissa loitsuissa. Tekisi itsekin mieli piirrellä viisisakaraisia katon rajaan. Sarjan kolmannen osan Veden vihat olen jo lukenut, kirjoitan siitä piakkoin. 


Paula Havaste: Maan vihat, 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti