14.8.2016

Lena Andersson: Vailla henkilökohtaista vastuuta

Oi mikä riemu! Mikä timanttinen kirja! Heti lisää Lena Anderssonia, kiitos!

Vailla henkilökohtaista vastuuta on roikkunut To Read -listalla ja nyt sain sen mukaani kirjaston uutuushyllystä. Kirja on tosin suomennettu viime vuonna, että liekö tuo nyt mikään uutuuskirja enää.  Yhtä kaikki, olipa virkistävä lukukokemus.


Kirjassa ollaan ihmissuhdepelien ytimessä. Päähenkilö Ester rakastuu Olofiin, mutta Olof on naimisissa. Suhde kuitenkin syntyy, mutta Ester joutuu nauttimaan toisen naisen osasta. Mikään nautinto se ei kuitenkaan ole ja sehän ei varsinaisesti yllätä ketään.

No mikä sitten yllättää? Ainakin se, että kirja on sekä kevyt rakkausromaani että piinaavan tarkka analyysi ihmissuhteista ja etenkin suhteisiin littyvästä pelaamisesta. Ester-parka on jumissa suhteessa, joka ei etene haluttuun suuntaan. Olof tarjoaa ristiriitaisia viestejä ja vuoron perään kuumaa ja kylmää. Kansankielellä Olof on melkoinen kusipää tai kirjan nimeen viitaten vastuuton kusipää.

Vailla henkilökohtaista vastuuta on myös todella hauska kirja, suorastaan viiltävän koomillinen. Se osoittaa niin tarkkanäköisesti rakastuneen mielen liikkeet ja aivoitukset, etten ole vastaavaan kaunokirjallisuudessa törmännyt. Siis hieno ja analyyttinen teos. Ja jatkoa Anderssonin Omavaltaista menettelyä -kirjalle, mikä on muuten vielä lukematta..

Pitkälti Tukholmaan sijoittuva kirja voisi myös toimia ravintolaoppaana naapurimaan pääkaupunkireissulle.   

Lena Andersson (2014): Vailla henkilökohtaista vastuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti