22.8.2016

Lena Andersson: Omavaltaista menettelyä

En voinut muuta, kuin hotkaista kerralla toisenkin Lena Anderssonin. Teosten päähenkilön Ester Nilssonin epäonni rakkaudessa on todellinen kaunokirjallinen tapaus!


Omavaltaista menettelyä on seuraajaansa piinallisempi. Ester rakastuu palavasti, jättää miehensä ja omistautuu uudelle rakkaudelle. Harmi vaan, ettei suhde oikein lähde lentoon eikä Ester saa riittävästi haluamaansa vastakaikua. Rakkaussuhteesta muodostuu piinallinen peli, minkä jokainen onnettomasti rakastunut tunnistaa. Jos on joskus huomionosoitusten tai lemmenlupausten kerjuussa kadottanut omanarvontunteensa, niin samaistumisen puistatuksia on luvassa. :)

Teos on alaotsikkonsakin mukaan romaani rakkaudesta. Lisäksi se on viiltävän tarkkanäköinen analyysi onnettomasti rakastuneen mielenliikkeistä ja teoista. Erityisen kiinnostavaa on rakkaussuhteen valta-asetelmien avaaminen. Kummalla on suhteessa enemmän valtaa ja miten valtaa voi käyttää oikein tai väärin? Teos näyttää millaiset seuraukset valtapelillä on. Voi Esteriä!

Luin nämä Anderssonin rakkausanalyyttiset kirjat vähän väärässä järjestyksessä, mutta väliäkös sillä. Teokset toimivat omina kokonaisuuksinaan ja epäilemättä tulen lukemaan ne uudestaan. Anderssonin viiltävä älyllisyys ja ironia ja komiikka kestää kyllä aikaa ja lukukertoja.

Saakohan Esterin tarina muuten vielä jatkoa? Nyt hän saanut kaksi kertaa turpiinsa, toivottavasti se riittää.

Lena Andersson 2014: Omavaltaista menettelyä. Romaani rakkaudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti