20.3.2016

John Williams: Stoner

John Williamsin Stoneria suositeltiin Kirjaniilolle reilusti viime vuoden puolella. Se roikkui lukulistalla aika pitkään ja sitten yöpöydälläkin tuntuvien sakkojen verran. Mutta nyt yöpöydällä odottaa jo Williamsin toinen teos, Butcher´s crossing.


Stoner oli rauhallinen lukukokemus, vaikka välillä kirjaa ei voinut laskea käsistään. Kirja kertoo pojasta, jonka tulevaisuus vaihtuu köyhän maanviljelijän väistämättömästä urasta yliopistolle kirjallisuudentutkijaksi ja -opettajaksi. Se kertoo miehestä, jonka kirjallisuus vie mennessään ja siitä tulee leivän lisäksi rakkaus, intohimo ja etenkin turvapaikka.

Turvapaikkaa kirjan päähenkilö Stoner tarvitseekin: hän on vaatimattomista oloista, menee naimisiin väärän naisen kanssa ja päätyy ikiriitaan kollegansa kanssa. Silti hän pysyy tyynenä ja arvoilleen uskollisena, Stoner on muuten aika zen! No löytyy kirjasta myös yksi yliopistokirjallisuuden klisee, Stoner nimittäin rakastuu oppilaaseensa ja siitähän syntyy kaunis romanssi.

Stoner on otettu vastaan isolla riemulla. Lukiessa saikin pohtia, useaan otteeseen, että mistä se suosio oikein syntyy. Ehkä siitä, että lukija saa tutustua Stoneriin, jonka elämää seurataan monen vuosikymmenen ajan. Stoner pysyy Stonerina: sinnikkäänä, vaatimattomana, rauhallisena ja tinkimättömänä. Siinäkö se salaisuus, zeniläisessä luonteessa? 

John Williams 1965: Stoner.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti