3.3.2016

Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki

Emmi Itärannan uusin oli Kirjaniilon listoilla yksi viime vuoden odotetuimmista kirjoista. Ja kuinkas sitten kävikään? Lukeminen jäi kaikesta hehkutuksesta ja ennakkovarailusta riippumatta tämän vuoden puolelle.. Mutta käynnistynyt vuosi kannattaakin aloittaa lukemalla Hienoja Teoksia.

Kudottujen kujien kaupunki kertoo dystopian saaresta, jolla asuu muusta maailmasta erityksissä pieni yhteiskunta. Elämä on solahtanut omiin uomiinsa ja eri ammattiluokat huolehtivat omasta tehtävästään ja omista asioistaan. Saaren yhteiskuntaa ohjaa Neuvosto ja esimerkiksi unien näkeminen on kiellettyä. Saari on kuitenkin ilmaston armoilla ja pahenevat tulvat enteilevät saaren ja sen asukkaiden tuhoa.


Kirjan tarinan kertoo kutoja Eliana. Hän löytää saaren rannalta loukkaantuneen ja mm. kielensä menettäneen naisen, jonka hiljalleen rakentuva tarina purkaa auki saaren salaisuudet. Asukkaiden historian ja tulevaisuuden selvittämiseen tarvitaan tietysti anarkiaa ja vallitsevia sääntöjä rikkova joukko ystäviä ja sukulaisia. Ja kun ihmisistä on kyse, niin painoarvoa on ystävyydellä, luottamuksella ja rakkaudella.  

Saaren voimakkaasti säädelty elämä on kirjan painostava puoli, mutta tarinassa ja kirjan kielessä on paljon kauneutta ja herkkyyttä. Tarkasti varjellut salaisuudet avautuvat yksi kerrallaan ja lukiessa saa jännittää, oivaltaa ja liikuttua.

Emmi Itäranta 2015: Kudottujen kujien kaupunki.

1 kommentti:

  1. Tämä on todella lukemisen arvoinen kirja. Tykkäsin tosi paljon. Kirja on selkeästi fantasiakirja aikuisten ja nuorten makuun.

    VastaaPoista