4.1.2016

Yann Martel: Beatrice ja Vergilius

Tulipa taas hieno ja kiehtovasti rakennettu kirja vastaan! Yann Martelin Beatrice ja Vergilius on ollut lukulistalla aina Piin elämän jälkeen. Lukukokemus oli lupaava aloitus uudelle vuodelle, toivottavasti tästä tulee hyvien kirjojen vuosi.

Kirjassa kulkee rinnakkain kaksi tarinaa. Toinen kertoo kirjailijasta, joka on jäänyt jumiin holokaustista kertovan kirjansa kanssa. Mies luovuttaa, jättää kirjoittamisen, vaihtaa maisemaa ja keksii muuta tekemistä. Kunnes.. hän tapaa lukijansa, joka painii myös keskeneräisen kirjan kanssa ja tarvitsee kollegiaalista apua.


Kirja lähtee vauhtiin, kun tarinan toinen taso, eli ko. lukijan keskeneräinen näytelmä saadaan luettavaksi. Näytelmän päähenkilöt ovat Beatrice-aasi ja mölyapina Vergilius. Kiehtova rakenne syntyy siitä, että aasista ja mölyapinasta kertova näytelmä on niin pahuksen hyvä, että siihen tulee imaistuksi mukaan, eikä kirjaa voi enää laskea käsistään. Kirjan kaksi tarinaa nivoutuu vähän pelottavallakin tavalla yhteen ja kokonaisuus on kyllä säväyttävä ja tarjoaa useita oivalluksia.

On mainittava, että yksi kirjan merkittävistä teemoista on eläinten oikeudet ja eläinten tulevaisuus maapallolla. Todella toivon, että Martel jatkaa tämän teeman parissa myös jatkossa. Kirja on muuten täynnä viittauksia ja aasin ja mölyapinan nimet viittaavat Danten Jumalaiseen näytelmään. Oliskos se jo aika laittaa uudestaan lukuun? Viime kerralla, josta on hmm.. noin 15 vuotta, homma jäi ihan alkutekijöihin.

Yann Martel 2010: Beatrice ja Vergilius.

2 kommenttia:

  1. Piin elämä on mahtava, olen lukenut sen kahdesti. Yksi kaikkien aikojen suosikkikirjoistani. Olen lukenut myös tämän Beatrice ja Vergiliuksen, ja vaikka se ei ole uusi Piin elämä, niin pidin siitä silti kovasti. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjat ovat tosiaan melko erilaiset! Eläinteema vähän sentään yhdistää. Tänä vuonna Martelilta muuten ilmestyy uusi teos, nimi on High Mountains of Portugal. Kyllä se täytyy lukulistalle laittaa!

      Poista