23.1.2016

Maarit Verronen: Kirkkaan selkeää

Ihme juttu, ettei Maarit Verrosta löydy blogin arkistosta! Kirjaniilo on kahlannut läpi varmaan kaikki Verroset, muttei näköjään viime vuosina.. Kirkkaan selkeää oli täsmähaku kirjastosta ja täytti odotukset.

Dystopiat kiinnostavat aina. Niissä näkyy välähdyksiä siitä todellisuudesta, johon maailma voisi mennä, jos ote lipeäisi. Verrosen kuvaamassa maailmassa ihmiset on luokiteltu eri kasteihin tai statuksiin sen mukaan, ovatko he kelvollisia kansalaisia. Kaikkia tarkkaillaan mikrosirujen kautta ja jos et kuulu ylimpiin kasteihin, on elämäsi hiton epämiellyttävää.

Kirjan päähenkilö on Tiksu, suunnitelmallinen nainen, joka selviytyy keinolla tai toisella aina askeleen eteenpäin. Vaihtoehtona olisi pakolaisleirit, orjuus ja muutenkin pahin mahdollinen. Kirjan maailma on ihan kamala: ilmastoa säädellään, luonto on tuhottu, seniorileireissä vietetään pitkitettyä elämää ja tarjolla oleva työ on tulevaisuuden paskaduunia.

Synkkää siis on, vaikka Tiksun kaltaiset selviytyjät luovat toivoa. Tarinan monet elementit tuntuvat myös kovin tutulta. Dystopiakuvaukset ovat parhaimmillaan muistutuksia siitä, että tärkeitä asioita pitää puolustaa. Ote ei saa livetä, ei ilmaston eikä ihmisarvon suhteen. Pahin mahdollinen on pelottava paikka!

Maarit Verronen 2010: Kirkkaan selkeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti