5.12.2015

N.K. Jemisin: The Hundred Thousand Kingdoms

Nyt putos mulle. Hyrisen tyytyväisenä kuin pörröinen silitelty kissa. Ihanaa löytää uutta ja erilaista fantasiaa. Olen lukenut tänä vuonna todella paljon. Sorry, tiedän ettei näy blogissa. Hitaasti hyvää tulee vai miten se meni.. Pääosin olen keskittynyt kepeään ja viihdyttävään kirjallisuuteen, josta on jäänyt käteen juuri sitä mieltä olen kaivannut: Hyvää mieltä ja aivot ovat viihtyneet narikassa. N.K. Jemesin antoi Rouva Blankalle enemmän, hykerryttävän tunteen ja mietteitä pitkäksi aikaa eteenpäin. Millainen tarina on siis saanut Rouva Blankan niin tyytyväiseksi?



Yeine Darr tulee äitinsä kuoleman jälkeen kutsutuksi isoisänsä valtakuntaan. Yeine on äitinsä tavoin osa Aramerin mahtavaa hallitsijasukua, mutta kuninkaansa ja isoisänsä  hylkäämä ja hyljeksimä. Yeinen järkytykseksi, hänet nimetään yhdeksi kuolevan kuninkaan perijäksi, mikä aloittaa hämmentävän matkan Sky:n ihmeellisessä kaupungissa. Yeine pääsee pikkuhiljaa selville äitinsä salaisuuksista ja mahdollisuuksistaan selvitä valtaistuinpelissä. Apuina hänellä ovat kahlitut jumalat, joihin Yeine tutustuu ja kiintyy yllättävällä tasolla.

The Hundred Thousand Kingdoms on todella kiinnostava ja kiehtova kirja. Yeine on sinnikäs ja pehmeä, kun taas Sieh ja Nahadoth, kahlitut jumalat ovat arvaamattomia ja omaavat oman agendansa Aramerien pelissä. Mahdottoman kiehtovat jumalat, ihana periksiantamaton Yeine ja mikä mytologia kehystarinana! Rouva Blanka on löytänyt uuden lempparin!

Viimeisiltä sivuilta löytyy kirjailijan haastattelu, jossa hän kertoo mm. siitä ketkä tarinassa ovat hänen lempihahmojaan. Hauska vertailla omia ajatuksia kirjailijaan, joka on itse luonut hahmot. Paljastettakoon, että epätyypillisesti kyllä, Rouva Blanka ei osaa valita. Niin kovasti pidin monista.

Teosta ei ole suomennettu, joten luin teoksen alkuperäiskielellä englanniksi. The Hundred Thousand Kingdoms on ensimmäinen osa trilogiassa nimeltään The Inheritance Trilogy.


N:K: Jemisin: The Hundred Thousand Kingdoms - Book One of the Inheritance Trilogy, 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti