30.11.2015

Kristiina Vuori: Disa Hannuntytär

Kristiina Vuorella on taito saada tämä nainen kyynelehtimään. Hänen tarinansa ovat traagisia, eikä niissä pääse iloitsemaan puhtaasti onnellisista lopuista. Näin myös Vuoren kolmannessa romaanissa Disa Hannuntytär. 
Disa Hannuntytär joutuu leskeksi heti tarinan ensimmäisessä luvussa. Onni vai epäonni, aviomiehen manalan maille sattaa nimittäin Disan oma poika. Alistettuna, mutta äidinrakkauden pakottamana Disa lähtee poikansa kanssa pakomatkalle. Pakomatkan kurimuksesta Disan pelastaa hampurilainen, naisten naurattajan maineen omaava  Basti Tarsi. Pakomatka vie Disan Tarsin mukana Turkuun, jossa hän aloittelee elämäänsä leskenä. Turussa linnanherrana toimii nuori ja komea knut Bonpoika, joka Basti Tarsin tavoin ihastuu Disaan. 

Tarinassa eletään vuotta 1396. Knut Bonpojan asema Turun linnanhaltijana on hyvin epävakainen ja koko pohjola kuohuu kruunupäiden vaihtuessa Ruotsin ja Tanskan välillä. Joku muistanee Tuomionkirkonkin palaneen kyseisenä vuonna. Vuori ei keskity kuvailemaan historiallisia ykstyiskohtia  vaan rakentaa tarinan kauniisti ajankuvaan sopivaksi. Erityisen viihdyttävää oli lukea juuri Turkuun sijoittuvaa historiallista tarinaa. Onhan Turku kaunis, Suomen mittakaavassa paljon historiaa omaava kaupunki. Erityisesti pidin myös päähenkilöiden sutjakasta sananvaihdosta ja onnistuneesta jännitteestä. 

Olen aina pitänyt siitä miten fiktio ja todelliset tapahtumat sekoitetaan, niin nytkin. Vuori ei anna tarinan rullata kevyenä, vaan mausteena on elämänmakuista draamaa, jossa asiat harvoin menevät toivotun mukaisesti. Loppua kohden Disan kohtalo vie niin mukanaan, että kiirehdin huolimattomasti viimeisiä sivuja. Pakko saada tietää kuinka Disan ja tämän rakastetun käy! 


Kristiina Vuori 2014: Disa Hannuntytär

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti