17.10.2015

Paula Havaste: Tuulen vihat

Tuulen vihat ammentaa tarinansa Suomen kansan muinaisesta uskosta, ajasta, jolloin henget ja haltiat olivat alati  läsnä kaikessa elämänkulussa. Loitsujen ja taikojen teon aikana eli myös Kertte, joka kasvaa varakkaan kauppiaan tyttärenä ja päätyy lopulta naimisiin Larrin (joka on R-vikainen!) eli Lallin kanssa. Kirja keskittyy ajanjaksoon n. 1100-luvun Suomessa ja kattaa Kerten lapsuuden ja neidoksi kasvamisen.

Kerten kanssa samassa tuvassa asuvat hiljainen ja lapsiaan kurittava isä, heikko, mutta tulevia näkevä velipoika, sekä Uvanta, joka auttaa tuvan töissä. Uvanta pitää huolen siitä, että Kertte oppii naisten töiden lisäksi loitsut, joilla varmistetaan haltijoiden suosio. Perheen äiti on kuollut tuulen vihoihin, joten Kertellä on nuorena saama vastuu osittain kasvattaa hänet itsevarmaksi ja voimakkaaksi naiseksi. Naimisiin päästäkseen Kertte tarvitsee silti puhemiehen, hyvän miehen hän on katsonut kauppamarkkinoilta jo valmiiksi. Elämä on hetken aikaa hyvää, ainakin ulkoisesti, kunnen katastrofi kolkuttaa Paimion tuvan ovelle. Miten Kerten elämä jatkuu katastrofin jälkeen, selviää Maan vihat-kirjassa, joka on ilmestynyt tänä vuonna. 

Kertomuksessa on paljon kiinnostavaa asiaa siitä miten Suomessa on ennen eletty. Kertte on voimakas, mutta inhimillisyydessään heikko ja itsekäs nainen. Kiinnostava hahmo, joka kantaa läpi tarinan. Paula Havaste: Tuulen vihat 2014
     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti