24.9.2015

Margaret Atwood: The Heart Goes Last

Margaret Atwood on yksi Kirjaniilon suosikkikirjailijoita. Uutuuskirjoihin voi suhtautua vain suurella kiitollisuudella ja pienellä pelonsekaisella jännityksellä. No, jännitys on nyt vaihtunut sulatteluksi ja siihen menee epäilemättä tovi ja toinenkin.

The Heart Goes Last on ihan tuttua Atwoodia. Lukija pääsee tutustumaan jälleen yhdenlaiseen dystopiaan ja kuten aina Atwoodilla, se tuntuu etäisesti tutulta. Atwood onkin jossakin haastattelussa kertonut, että kaikki hänen kirjoittamansa asiat ovat mahdollisia tai jo tapahtuneet, mutta eivät siinä mittaluokassa, missä hän niistä kirjoittaa.

Stan ja Charmaine menettivät syvässä talouskriisissä työnsä ja talonsa. Pariskunta asuu autossa ja elämä on selviytymistaistelu väkivaltaa, köyhyyttä ja kyynistymistä vastaan. Kunnes avautuu mahdollisuus päästä jäsenksi vähän toisenlaiseen yhteiskuntaan..

Positron on ulkopuolisilta suljettu todellisuus, jossa kaikille valituille jäsenille on turvattu työ ja asunto. Homma pyörii kuin rasvattu, kun väki viettää normielämää joka toisen kuukauden ja sen toisen sitten vankilassa. Ihmisiä on siis tuplamäärä ja asunnot ja työt jaetaan. Eikä vankilassakaan ole kurjaa, on täysihoito, aktiviteetteja ja työpaikka sielläkin. Idea on niin mainio, että sitä myydään kaikkialle romahtaneeseen Pohjois-Amerikkaan.

Mutta paratiisissa luikertelee aina käärmeitä, vaikkapa nyt ahneus. Positroniin sopimaton porukka muutetaan kätevästi käteiseksi elinkaupalla, lapsimäärää kontrolloidaan ja seksirobottien rinnalle tehtaillaan myös vähän aidompia rakastajia. Tarina saa dekkari- ja trillerimäisia piirteitä, kun Stan ja Charmaine valjastetaan Positronin käärmeiden palvelukseen, jolloin rakkaus, ihmisarvot ja moraalikäsitys saavat kyytiä!     

Siis huima seikkailu! Hieno ja runsas kokonaisuus, jossa saa nauttia sekä tarinan tuomasta jännityksestä että dystopian aiheuttamasta maailmanahdistuksesta.

Atwoodia on luettu viimeksi vuonna 2013. 

Margaret Atwood 2015: The Heart Goes Last.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti