12.9.2015

Katja Kettu: Yöperhonen

Alusta asti oli selvää, että Katja Ketun Yöperhonen on kovaa kamaa. Kettu on ihan äärimmäisen kiehtova ja taitava kirjailija, jonka teokset ovat vimpan päälle hiottuja timantteja. En osaa edes kuvitella, että mitä seuraavaksi saadaan! Jospa siis nautitaan uusimmasta.


Yöperhonen kertoo Irgasta, Suomesta Neuvostoliittoon 1930-luvulla loikanneesta naisesta. Se kertoo Irgasta ihastuneena tyttönä, Irgasta sotavankinaisena ja lopulta vankileiriltä pelastautuneesta ja identiteettinsä muuttaneesta Irgasta. Irgan tarina on huikea, eikä ihan käänteitä vailla!

Irgan tarinan rinnalla kulkee Vernan tarina. Verna etsii isänsä kohtalon puuttuvia palasia ja ne vievät hänet Irgan kanssa samaan Lavran kylään. Lavra sijaitsee Marin tasavallassa, eli lukijakin pääsee retkelle suomensukuisen kansan pariin. Kiehtovaa on.

Kuten Ketun Kätilö, on tämäkin teos sekoitus faktaa ja fiktiota ja kirjat ovat muutenkin vähän kuin sukulaisia. Tyyli on toisinaan piinaavan ahdistava ja brutaali, eli lukijaa ei päästetä helpolla. Kokonaisuudessa on sellaista runsautta, mikä vaatii keskittymään ja langan pää katoaa silti helposti. Kirjassa tuodaan inhottavalla ja koskettavalla tavalla esiin ihmisen raadollisuus ja pahuus, mutta hei, ei teosnimikään lupaile mitään kevyttä päiväperhosta..

Blogissa on luettu Kätilö ja Piippuhylly.

Katja Kettu 2015: Yöperhonen.

1 kommentti: