20.8.2015

Sally Green: Puoliksi paha

Puoliksi pahassa tekstin asettelu on jännää. Varsinkin alussa. Äänteitä, yksittäisiä sanoja, paljon tyhjää. Tunnelma muokkautuu erikoisella tavalla juuri tästä syystä.  Ainakaan vastaavanlaista ei ole ennen tullut vastaan. Ensin lukija on ymmällään, mistä oikein on kyse.. Aika pian tulee selväksi,  että joku on pahassa pulassa. Tämä joku on Nathan, nuori noita, joka yrittää kiivaasti päästä vapaaksi häntä varten rakennetusta häkistä. Nathan on vangittu sillä hänen isänsä on musta noita, suuri pahis, jollaiseksi Nathaninkin oletetaan muuttuvan. Totuuden toinen puoli on se, että Nathanin äiti on valkoinen noita, eikä kukaan tiedä kummaksi Nathan tulee kääntymään. Ennen kuin hän täyttää seitsemäntoista ja saa isältään tarvittavat lahjat. Mikäli saa. Isäänsä Nathan ei ole koskaan nähnyt eikä tavannut.

Kirjan takakannessa on aika myyvä teksti: Kuvittele, ettet osaa lukea etkä kirjoittaa, mutta parannut nopeasti - jopa noidaksi. Alat voida pahoin, jos et pääse ulos pimeän ajaksi. Vihaat valkoisia noitia, mutta rakastat Annaliseä, vaikka hän on yksi heistä. Olet joutunut virumaan häkissä neljätoistavuotiaasta saakka. Sinun pitäisi paeta ja löytää Mercyry, musta noita, joka syö pikkupoikia. Sinulla on aikaa siihen asti, kunnes täytät seitsemäntoista vuotta. Helppo nakki.

Puoliksi paha on oivallinen nuorten fantasiaromaani, joka tuo uutta kuhinaa kirjasaralla jo vähän kulahtaneeseen yliluonnolliseen sankarimeininkiin. Teksti on nopealukuista  ja otsikko sopii hyvin päähenkilöön, joka ei todellakaan ole pelkkä puhtoinen nuorukainen. Ajattelin lukea myös kakkososan, kyseessähän trilogia, jonka nyt arvata saattoi. Suomennoksen teksti on yksinkertaista, joten kakkosena kykenisin lukemaan alkuperäiskielelläkin. Kansi on hyvällä tavalla huomiota herättävä.Sally Green : Puoliksi paha (Half Bad 2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti