24.6.2015

Peter Høeg: Susanin vaikutus

Mahtavaa löytää koukuttava kirja, kun on lomalla. Voi lopettaa lukemisen yöllä, juuri niin myöhään kuin haluaa, ja aloittaa taas aamulla. Sellainen kirja oli Peter Høegin uusin.


Susanin vaikutus on hämmentävä kirja. Teoksen tarina nivoutuu tiiviisti luonnontieteisiiin ja erityisesti fysiikkaan. Pakko jälleen arvostaa kirjailijan paneutumista aiheeseen, huippufyysikon lasien läpi maailma näyttää ihan erilaiselta!

Teoksen päähenkilö on siis huippufyysikko Susan ja hänellä on "vaikutus". Susanin vaikutus saa muut ihmiset vilpittömyyden tilaan, avautumaan. Osittain tästä syystä hän valikoituu selvittämään yhtä maailmanlaajuista huijausta, eli valtioiden punomaa vilpillisyyden ketjua. Valtiot sellaisenaan kun me ne nyt tunnemme, ovat tuhoutumassa, ja Susan paljastaa suunnitelman B. 

Kirja on trilleri ja sellaisenaan ihan koukuttava. Mutta koska Peter Høeg on nero, niin kirjan muut ominaisuudet nousevat jännityksen ja juonen ohitse. On esimerkiksi älyttömän kiehtovaa sukeltaa huippulahjakkaiden ihmisten elämään ja siihen valtaan ja vaikutuspiiriin, mikä heillä on. Kun Susanille avautuu Tanskan tuho ja tulevaisuus, hän samalla punoo auki oman perheensä ja avioliittonsa tuhon ja tulevaisuuden.

Kiehtova, kerrassaan hieno ja järisyttävä kirja. Kirjaniilo kiittää!

Høegiä on luettu blogissa ennenkin, Rouva Blanka luki taannoin Naisen ja apinan.

Peter Høeg 2014: Susanin vaikutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti