16.5.2015

Juha Hurme: Hullu

Kirjaniilon kirjapino on ihan valtava, mutta mikään ei pidä hyppysissään. Olen aloittanut ja jättänyt kesken ja hakenut lisää kirjastosta. Toivottavasti tämä kirjanirsoilu on ohimenevä kausi!

No Juha Hurme ei ollut pettymys taaskaan. Tykkäsin paljon, vaikka aihe meneekin lähes inhokkiosastolle. Sairaskertomukset, hulluuskirjoitukset ja häiriintyneen mielen seikkailut - ei yleensä kiinnosta. Mutta Hurme kiinnostaa, joten rohkeasti epämukavuusalueelle.


Kirjan päähenkilö on kirjailija Juha Hurme. Tarina kertoo kirjailijan sairastumisesta ja siitä mitä tapahtuu psykiatrisella osastolla ja miten mieli ja mies toipuu.

Kokonaisuus on kiehtova ja tarina pitää imussaan. Kerrontatavassa on paljon aidon tuntua: sekoilua, takautumia ja pohdiskelua. Kirjassa vedetään paljon tupakkaa ja tarkkaillaan itseä, mutta myös muita "hulluja". Tottakai mieleen tulee amerikanserkku Yksi lensi yli käenpesän. Lähinnä kohtalontovereiden ja osaston yhteiselon kuvauksesta.

Hullussa on myös samoja elementtejä kuin vastalukemassani Nyljetyt ajatukset -teoksessa. Ehkä kanssakulkijoiden, siis toisten kirjailijoiden ajatteleminen ja kirjailijan työn jäsentäminen tuo lohtua ja järjestystä mieleen.. Hurme taitaa tykätä Maiju Lassilasta ja J.J. Wecksellistä. Jälkimmäinen muuten vietti Lapinlahdessa yli 40 vuotta ja seikkailee päähenkilön osastolla kirjoittamassa näytelmässä. 

Ja yksi asia vielä! Piikkiön Harvaluoto mainittu :) Kirjaniilo on saanut piikkiöläisyyden syntymälahjaksi ja osaa arvostaa.

Juha Hurme 2012: Hullu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti