19.4.2015

Leena Krohn: Erehdys

Lempikirjailijan uuteen teokseen pelottaa vähän tarttua. Mitä jos pettyy? Mitä jos kirja on ns. välikirja ja sitä seuraavaa timanttia joutuu odottamaan vuosia?


Tiesin ennakkoon, että Leena Krohnin uusimman kirjan kehyskertomus on tuttu häneltä vasta lukemastani novellista. En ihmeemmin pitänyt ko. novellista, mutta tartuin kirjaan kaikista pelkotiloistani huolimatta aika rohkeasti. :) Olin ollut kaukaa viisas ja varannut kirjan hyvissä ajoin kirjastosta, olin sijalla kaksi. Kirjaniilon onnistumisen hetkiä! 

Erehdys kertoo kirjailijasta E, joka tekee matkan pikkukaupunkiin kirjastovierailulle. Vierailu ei mene "kuten Strömsössä", vaan kirjailija saa osakseen kritiikkiä ja halveksuntaa. E kohtaa luennan aikana myös haamuja menneisyydestä sekä joutuu temppuilevan mielen uhriksi. 

Teoksessa liikutaan aika syvissä vesissä. Kokonaisuudessa on jotakin pysähtynyttä ja kirjan yleistunnelma on synkkä, mutta pohdiskeleva. Erehdys kuvaa aika ahdistavalla tavalla aggressiivisia, välinpitämättömiä, katkeria ja älypuhelimiinsa uppoutuneita ihmisiä. Mutta on kirjassa myös inhimillisyyttä ja toivoakin ja Krohnille tyypillisesti Suuria Ajatuksia.

Pidin erityisesti kirjan rakenteesta. Kirjastovierailun aikana kirjailija E lukee yleisölle katkelmia ja novelleja tuotannostaan. Noissa teksteissä päästään syvemmälle suomikummaan ja Krohnin niin hyvin hallitsemaan todellisuuden venymiseen, vai miksi sitä kutsuisi.. Kirjaniilo muuten pohti, josko noissa novelleissa olisi seuraavien kirjojen aihioita.. Kyllä kiitos!!

Leena Krohn 2015: Erehdys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti