28.3.2015

Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset

Kirjaniilo on lukenut yhtä ja samaa kirjaa kuukauden. Jumittunut lauseisiin ja viivytellyt upeiden tarinoiden äärellä. En malta vieläkään päästää Juha Hurmeen Nyljettyjä ajatuksia käsistäni, mutta kirjasto kutsuu. No, se on syy käydä ostamassa kirja itselleni.

Olen ollut aivan lumoutunut, mieletön kirja! Olen nauttinut kauniista, oivaltavasta kielestä ja seurannut mielenkiinnolla kiehtovaa kehystarinaa ja antanut kirjan sivistää itseäni.


Tarina menee niin, että kaksi ystävystä soutavat Kustavista Hailuotoon. Matkaa taittaessaan Aimo ja Köpi keskustelevat lähinnä kulttuurista ja erityisesti kotimaisesta kirjallisuudesta. Tai no mitään keskustele, toinen puhuu toinen kuuntelee. Toinen soutaa, toinen lepää.

700 soutukilometrin aikana käydään välillä satamassa, yövytään laitureilla, harrastetaan kulttuuria ja nostetaan purje. Keskustelut etenevät osittain maantieteellisesti ja ovat ajassakin kiinni: Kustavista lähdettäessä käydään Volter Kilven tuotanto läpi ja Eino Leinon päivänä keskustellaan Leinon näytelmistä. Soutaminen on hidasta matkantekoa ja ehkä se vaikutti myös lukemiseen. Hitaus on ajattelemisen perusehto ja näköjään soutaessa pääsee kiinni maailman totuuksiin. 

Nyljetyt ajatukset on myös matkakirja ja vielä tietokirjakin. Kirjan lopussa on hakemisto kaikista soutumatkan aikana käsitellystä taiteesta: kirjoista, biiseistä, muusikoista, kirjailijoista, filosofeista.. mutta myös paikkakunnista!

Kirjaniilo on syvästi kiitollinen tällaisesta kirjallisuudesta. Nöyrä kumarrus.

Juha Hurme 2014: Nyljetyt ajatukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti