20.2.2015

Novelli palaa! - kotimaisia matkanovelleja

Kirjaniilo on reilun vuoden ajan käynyt noin joka kolmannella kirjastokäynnillä katsomassa josko matkanovellit olisivat vapaana. Kirjasta on tullut päähänpinttymä ja no, se kannatti. Novelli palaa -kokoelmassa on tekstit pariltakymmeneltä kotimaiselta kirjailijalta. Kirja oli saatava lukuun, koska siellä on novellit mm. Leena Krohnilta, Johanna Sinisalolta, Katja Ketulta ja Riku Korhoselta. 


Katja Ketun ja Aki Salmelan toimittama kokoelma on toteutettu yhteistyössä mm. VR:n kanssa. Matkustaminen ja matka ovatkin tekstejä yhdistävä teema. No mitä jäi käteen? Hyviä ja keskinkertaisia novelleja lähinnä. Ei mitään tajunnan räjäyttävää, muttei myöskään mitään ihan surkeaa - voiko eturivin kirjailijoilta kuraa tullakaan?

Novelli on haastava laji ja harvoin tulee vastaan timantteja. Ehkei tarvitsekaan, joskus kultakolikot riittävät. Ja niitä tässä kokoelmassa on. Ehkä eniten tykkäsin Juha Hurmeesta, Jari Tervosta ja Rosa Liksomista. Pidän myös kirjan elvyttävästä funktiosta, novelli todellakin ansaitsee tulla luetuksi, ansaitsee paluun. 

Ja kun novelleista kerran puhutaan.. Hehkutin hetki sitten Joonas Konstigia ja uhkasin lukea kirjailijalta kaiken. Totuus naisista on ollut kirjastossa varattu, joten tartuin novellikokelmaan. Luin kaksi ja vein takaisin kirjastoon..

Katja Kettu ja Aki Salmela (toim.) 2013: Novelli palaa! Matkanovelleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti