30.1.2015

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

On kivaa, kun kotimaisesta kirjallisuudesta kohistaan! Kirjablogeissa ei ole voinut välttyä yhdeltä vaaleanpunakantiselta kohinalta. Kyseessä on tietysti Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia. Kirjaniilo sai sen kirjastosta viikon pikalainaan. Inhoan tuota systeemiä, sakoille menee aina!


Ensimmäinen reaktio kirjasta oli positiivinen yllätys: sen päähenkilöt ovat Kosovosta! Olen käynyt Kosovossa parikin kertaa ja oli mukava päästä matkustamaan sinne uudelleen, nyt kirjan siivillä. Teoksen aikajana ulottuu nykypäivästä aikaan ennen Balkanin sotaa. Se kertoo kiehtovalla tavalla Kosovon historiasta ja kulttuurista ja draamailee perheen sisäisissä suhteissa. Aika vahvoja stereotyyppejäkin rakennetaan.

Tarinaa kertovat Emine ja hänen poikansa Bekim. Äidin tarinaa seurataan usean vuosikymmenen ajan, aina tyttöiästä vanhuuteen. Eminen kertomuksen kautta mennään syvemmälle Balkanin kriisiin ja nähdään myös Suomi ja suomalaisuus pakolaisen näkökulmasta. Äidin ja pojan tarinoita yhdistää ainakin traumat, kaipuu jonnekin (ehkä Kosovoon) ja maahanmuuttajuuden fiilikset. 

En pysynyt tarinassa aina ihan kärryillä. Vika saattaa olla lukijan päässä, mutta saattaa se olla kirjan rakenteessakin. Ehkä kirjan ansiot ovatkin muualla kuin tarinan jouhevuudessa.

Pajtim Statovci 2014: Kissani Jugoslavia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti