27.1.2015

Kate Atkinson: Elämä elämältäUrsula syntyy vuonna 1910 lumimyrskyn hautamaan Englantiin. Toisessa ajan ja fiktion ulottuvuudessa lääkäri ehtii paikalle, Ursula syntyy hengissä ja tarina voi alkaa. Toisessa Ursula syntyy kuolleena ja on vain pimeys.

Hehkutettu ja ihan kiinnostavakin tarina siitä miten elämä muuttaa suuntaansa sattuman kautta. Elämä elämältä kertoo Ursulasta ja tämän elämän eri suunnista. Moni suunta päättyy pimeyteen, mutta tarina tarjoaa monia vaihtoehtoisia suuntia. Kirja hyppii ajassa Ursulan syntymästä tämän aikuisuuteen. Jännästi yksi asia pysyy muuttumattomana koko tarinan ajan. Lumi ja Ursulan syntymä kuuluvat yhteen eikä sitä voi muuksi muuttaa, vaikkakin hänen kohtalonsa on jo aivan alusta asti täysin sattumien riepoteltavissa. Ursula ei ehkä henkilönä ole niin kiinnostava, häntä lapsuudessa ympäröivä maagisuus ja aistimus ajan monista tasoista häviää hänen aikuistuessaan. Harmi.

Maailmansodat, joista varsinkin toinen, ovat isossa osassa Ursulan tarinassa.  Niissäkin ihmisiä kuolee, tai selviää hengissä, matkan mutkista ja sen varrella kohdatuista ihmisistä riippuen.


Kate Atkinson: Elämä elämältä 2014 (Life After Life 2013)

1 kommentti:

  1. Tätä juuri suositeltiin ja laitoin jo varauksen kirjastoon. Katsotaan, onko lukukokemus samanlainen :)

    VastaaPoista