10.1.2015

Juha Itkonen: Ajo

Kirjaniilo lainasi kirjastosta loppiaisen kunniaksi e-kirjan. Ihan ensimmäistä kertaa! No kävipä kuitenkin hassusti, kirja tuli lukaistua juuri ennen loppiaisaamun valkenemista.. Kas niin vaikea oli jättää Itkosen Ajo kesken. Onneksi oli vapaapäivä.


Lukukokemuksena Ajo on ihastuttava sukupolviromaani ja tarina perheistä, yhteiskunnasta, ihmissuhteista ja suomalaisista miehistä ja naisista. Itkosen tyyli toimii, kuten totesin aiemmin, Hetken hohtavan valon kohdalla. Kirjaniilolle kolahtaa, kun maailmaa tarkastellaan perheen ja sukupolvien kautta. Mitä se kolina on, varmaan samaistumista? Myönnetään, tarina kosketti myös aika monen nenäliinan edestä. Ihanan kamalaa.

Mistä Ajo sitten kertoo? Elämästä! Kirjassa käydään läpi yhden perheen kohtalon kautta perheen pojan Joukon, äidin Heljän ja tyttären Sinikan pojan vaimon Ainon (siis keskushahmo Heljän lapsenlapsi) tarinat. Se kohtalo, mihin kaikki yksittäiset ja henkilökohtaiset tarinat tavalla tai toisella nivoutuvat, on Joukon kuolema. Kokonaisuus on moniulotteinen, mutta pirun hyvin rakennettu, eli tarinassa pysyy mukana, vaikka kertojat ja vuosikymmen vaihtuu. Itkonen on hämmästyttävän ja kunnioitustaherättävän taitava. Kijan nimi muuten viittaa siihen, että auto on henkilöhahmoja yhdistävä, kohtalokaskin kulkuväline.

No entäs se e-kirja? Siedettävä, mutta mieluummin luen ihan perinteistä. Tällä kertaa kotona ei ollut oikein mitään houkuttelevaa lukemista, ihan kauhea tilanne, minkä todellakin voi pelastaa e-kirjalla. Jälleen syvä kumarrus kirjastopalveluille!

Blogin Juha Itkoset

Juha Itkonen 2014: Ajo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti