29.11.2014

Audur Ava Ólafsdóttir: Butterflies in November

Islannin reissulla oli hankittava islantilaista nykykirjallisuutta. Halldór Laxness ja Vigdis Grimsdóttir ovat Kirjaniilolle tuttuja kirjailijoita ja oikeastaan toivoin löytäväni jotain jälkimmäiseltä. Mutta kun en englanniksi löytänyt! Butterflies in November kuulosti kevyeltä ja tarina myös sijoittuu Islantiin. Helppo valinta ja sattuipa olemaan sopivasti myös marraskuu!

Tarina kertoo kolmekymppisestä naisesta, joka eron jälkeen ottaa hieman aikaa itselleen. Elämänmuutokseen kaupanpäällisenä tulee hoitovastuu naisen ystävän lapsesta. Ystävä joutuu sairaalaan ja hänen kuuromykkä poikansa jää vaille vastuullista huoltajaa. Ja kappas, irtioton mahdollistaa kohdalle osunut lottovoitto!


En tiedä miksi kirjan kehystarina on tehty noin epäuskottavaksi, mutta hyvin tarina silti kulkee - tai ehkä juuri siksi. Lukija pääsee päähenkilön matkassa autoretkelle Islantiin ja päätyy pieneen kylään maan pohjoisosassa. Sinnekin ilmestyi pieni mökki, koska päähenkilö voitti sen arpajaisissa, hmm. Tarinan kulkiessa eteenpäin tulee käsitellyiksi tietysti saarivaltion ilmasto, lampaat, islantilainen tapailukulttuuri ja paikallinen ruoka. Kirjan takaosasta löytyy reseptit kaikkiin tarinassa mainittuihin ruokiin ja juomiin. Mielestäni turhaa, mutta joku saattaa tykätä.

Butterflies on viihdyttävä ja nautin erityisesti villin ja vapaan päähenkilön seikkailuista vastakkaisen sukupuolen kanssa. Parasta tarinassa oli kuitenkin päähenkilön ja kuuromykän pojan välille kehittyvä ystävyys.

Islantilaiset ovat muuten tosi kovaa kirjakansaa. Matkakirja tietää, että Islannissa julkaistaan asukaslukuun nähden eniten kirjoja koko maailmassa. Ólafsdóttirilta on käännetty kirjailijan kaikki neljä teosta, englanniksi tosin.

Audur Ava Ólafsdóttir 2004: Butterflies in November.

Ps. Ihanaa, partiolaisten joulukalenterissa ensimmäinen luukku on jo huomenna!
Ps2. Kirjaniilolla on juuri nyt luvussa innostuskirja. Siis se sellainen, jonka kanssa voi valvoa ihan pikkasen pidempään. On muuten hyvä, mut enpä vielä kerro enempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti