18.10.2014

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet

Kirjaniilo on fanittanut Haruki Murakamia viitisen vuotta ja kaikki kirjailijan teokset ovat olleet melkoisia elämyksiä. Värittömän miehen vaellusvuodet kuulosti jo ennakkoarvioissa välikirjalta tai kenties jopa suunnan muutokselta. Toivottavasti ainakaan jälkimmäisestä ei ole kyse!


Kirja kertoo aikuistuvasta japanilaisesta miehestä, joka on tullut nuoruuden ystäviensä hylkäämäksi. Tiiviin ystäväporukan hylkäys ja siitä selviytyminen muuttaa miehen ja jättää syviä arpia. Tarinassa vanhoja arpia ryhdytään järjestelmällisesti avaamaan ja kuromaan uudestaan kiinni. Matkan aikana selvitetään ystävyyden katkaisemisen syy, matkustetaan Suomeen, rakastutaan ja pohdiskellaan elämää..

Aina välillä tarinassa ajaudutaan polulle, jossa Murakamille ominainen tyyli on pääsemässä esiin. Nämä sivupolut eivät kuitenkaan jatku ja tarina pysyy valitettavasti realismin valtatiellä. Jäin kaipaamaan sitä mistä Murakamin teoksissa erityisesti pidän, eli erilaisten todellisuuksien lomittumisesta. Värittömän mihen vaellusvuodet oli Kirjaniilolle Murakamin teokseksi liian realistinen, siitä puuttui fantasia, mielikuvituksen haastaminen, epätoden ja kumman valuminen todellisuuteen.

Kuten todettua, toivottavasti kyse ei ole tyylisuunnan vaihtumisesta. Välikirjaksi ihan kelpo, mutta ei jättänyt ihmeempiä jälkiä.

Haruki Murakami 2013: Värittömän miehen vaellusvuodet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti