18.9.2014

Milja Kaunisto: Synnintekijä

Milja Kauniston tänä vuonna julkaistu romaani Kalmantanssi on mainittu siellä sun täällä aikakausilehdissä ja muuallakin jokunen aika sitten. Blanka visuaalisena ihmisenä kiinnostui kirjasta kannen perusteellla. Siis tosi makee!! Kirjaa itseään hetken tutkiskeltuani selvisi, ettei se suinkaan ole esikoisteos, vaan peräti jatko-osa Olavi Maununpojan tarinalle.  Ensimmäinen osa ensimmäiseksi, eikös!


Synnintekijä kertoo vuosina 1450-1460 Suomenkin piispana toimineen Olavi Maununpojan nuoruusvuosista Pariisissa, jossa tämä opiskelee ottoisänsä Maunu Tavastin tukemana. Tullessaan syntisenä näyttäytyvään Pariisiin, Maunu vannoo ettei ikuna naiseen koske, eikä haureutta harrasta, mutta saa tuntea tuta inhimillisen heikkouden. Sillä onhan rakkaus jumalasta ja niins edelleen.

Kirjassa on todella hyvä kosketus. Väittelöitä naisen ja miehen asemasta ja pirusta ja jumalasta ja rakkaudesta olisi lukenut mieluusti enemmänkin. Tarinassa on mahtava koukku ja käänne. Tarinan kulku on hienosti nyanssoitu, tempo tuntuu kiihtyvän puoliväliin asti kunnes se taas rauhoittuu.

Olavi Maununpojan, tai Olaus Magnuksen, kuten nuorukainen itsensä Pariisissa esittelee, ystävä, Miracle de Servieres, on kerrassaan säkenöivä hahmo! Toivottavasti häntä ei unohdeta kakkososassa. Ehdottoman kiintoisa ja  historiallisten henkilöiden ympärille rakennettu fiktiivinen tarina tuntuu toimivan ihan joka kerta. Jos olette muuten nähneet Kalmantanssin kannen ja vertaatte sitä synnintekijään, ei tarvitse kauaa miettiä kumman ottaa mukaansa!


Milja Kaunisto: Synnintekijä 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti