17.8.2014

Johanna Sinisalo: Enkelten verta

Johanna Sinisalo on Kirjaniilon rankingissa yksi kotimaisen kirjallisuuden neroista. Enkelten verta roikkui lukulistalla hävyttömän pitkään, mutta kirjasta tuli Kirjaniilolle tärkeä ja pysäyttävä kirja. Ehdottomasti yksi kesän kiehtovimpia lukukokemuksia. 


Mehiläisten kohtalo on pohdituttanut ja pelottanut myös Kirjaniiloa jo pitkään. Ihanaa, että Sinisalo on tarttunut aiheeseen. Ja miten syvälle kirjassa päästäänkään, huh! Kirjaniilon tajunta räjähti viimeistään siinä vaiheessa, kun tekstissä tuodaan esiin Kalevala ja Kullervon äidin tuska poikansa pelastamisessa. Äitihän kutsuu avukseen mehiläisen.

Teoksen punainen lanka on mehiläisten joukkokato. Mutta yhtä lailla terinaa vie eteenpäin keski-ikäisen Orvon tuska kuolleesta pojastaan ja pojan kuoleman ja tilanteeseen johtaneiden tapahtumien käsittely. Hyvä ja selkeä juonikuvaus löytyy Rouva Blankan postauksesta.

Mitä tässä siis oli niin ihmeellistä? Stoori on hieno ja jännittävä, ajankohtainen aihe nivoutuu sekä mehiläisten myyttisyyteen että ympäristöaktivismiin. Kirjassa päästään myös vierailemaan tämän todellisuuden ulkopuolelle. Kokonaisuus on täydellinen. Piste.

Johanna Sinisalo 2011: Enkelten verta.

Kaikki blogissa luettu Sinisalo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti