24.7.2014

Paul Auster: Mies pimeässä

Kirjaniilo toistaa itseään! Mies pimeässä on kuluvan vuoden neljäs Paul Auster, enkä näe tälle loppua. Paitsi sen väistämättömän, mutta siihen, eli koko tuotannon läpikäymiseen on vielä monta monta kirjaa luettavana (helpotus!).

Tällä kertaa luettavana oli kaksi teosta, tuo nimiteos Mies pimeässä ja lyhyempi Matkoja kirjoittajankammiossa. Jälkimmäinen jäi mielestäni hieman kesken, mutta nimiteos on kiehtova. Päähenkilönä on jälleen kerran kirjoittava henkilö, tällä kertaa kirjallisuuskriitikko August Brill. Hän toipuu vakavasta onnettomuudesta ja viettää aikansa neljän seinän sisällä unettomana ja kivuissa ja tarinoita kuvitellen. Kirjan toinen päähenkilö on yhden kuvitellun tarinan päähenkilö, jonka tarina etenee kun August Brill kuvittelee tarinaa etenepäin. Pysyitkö kärryillä? Tarina käsittelee Amerikassa käynnistynyttä sisällissotaa, jota operoi eräs tietty kirjallisuuskriitikko ja jonka lopullisena tavoitteena on tuhota tuo samainen kriitikko...

Tapa sepitellä tarinoita on Brillille tapa irtautua omista huolista ja kalvavista ajatuksista, jotka muuten seuraisivat miestä kaikkialle. Samassa talossa valvoo ja huokailee myös Brillin tytär ja tyttärentytär, levottomia ja kipuilevia ihmisiä kaikki. Omista ajatuksistaan Brill ei kuitenkaan pääse eroon, edes sotakuvitelmilla. Vanhenevan miehen ajatusten ja kokemusten läpikäynti onkin kirjan toinen juonilinja.

Kiehtovaa Austeria, jälleen kerran. Aion jatkaa hyväksi havaitulla tiellä.

Paul Auster 2008: Mies pimeässä ja 2006: Matkoja kirjoittajankammiossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti