24.7.2014

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

Kun kirja osuu näköpiiriin tarpeeksi monta kertaa on se luettava.
Näin kävi Kvanttivarkaallekin. Yleensä
olen vieroksunut skifiä, joka keskittyy teknologiaan ja vältellyt Rajaniemeä.  No, Kvanttivaras kulkee sellasissa sfääreissä, että Rouva Blankalta jää isosti ymmärtämättä. Silti sinnittelin loppuun ja pidin lukemastani.

Kirjailiija Hannu Rajaniemi kirjoittaa englanniksi ja on opinnoissaan vihkiytynyt matemaattisen fysiikkaan ja säieteoriaan (?) Sen huomaa. Maailmaa sellaisena jona me sen tunnemme ei enää ole. Elämä perustuu kummallisiin avaruusteknologioihin, joista tällaisen höpsöromantikon on aivan liian vaikea lähteä kertomaan.

Enemmän olisin halunnut tutustua Jean Le Flambeuriin, tuohon mestarivarkaaseen, joka on kerran ollut jumalana jumalien rinnalla, mutta joka on saanut peräänsä paljon vihamiehiä. Varas ei kuitenkaan muista menneisyyttään eikä hahmo saa tarpeeksi tilaa. Mutta hei, luvassa on jatko-osia, joten toivon tutustuvani häneen lisää. Varkaan lisäksi tarinassa  tutustutaan naiseen nimeltä Mieli, joka pelastaa Varkaan dilemmavankilasta sekä hänen alukseensa Perhoseen, joka sekin on elävä. Vapauden hintana Varkaalla on viimeinen keikka Marsissa Oubliette-nimisessä kaupungissa. Oublietten kadut vaihtavat paikkaa ja ihmisillä on kummallinen tapa kommunikoida. Oubliettessa Varas yrittää päästä perille menneisyydestään.

Pidin Jean Le Flambeurista, mutta sisältö keskittyy liikaa teknologiatermistöön. Kirja on saanut Tähtivaeltajapalkinnon vuonna 2012.


Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras 2011 (The Quantium Thief 2010)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti