19.7.2014

Gene Wolfe: Kiduttajan varjo

Kiduttajan varjo on ensimmäinen osa Gene Wolfen 1980-luvun alussa kirjoittamasta tieteiskirjasarjasta Uuden auringon kirja. Kaksi ensimmäistä osaa on vastikään suomennettu. Ensimmäinen osa sai vuonna 2013 Tähtivaeltaja-palkinnon vuoden parhaana tieteiskirjana. Miksi suomennos kesti näin kauan? Sitä sopinee kysyä Gummerukselta, joka sarjaa julkaisee. Kyseessä on nimittäin todellakin laatuskifiä. Helsingin sanomien kirja-arvostelua lainaten "raivoisan omaperäinen teos", allekirjoitan tämän lausahduksen totaalisesti.
 
 
Kiduttajan varjo alkaa hieman tylsästi. Ihan en saa kiinni missä mennään, missä ollaan ja millainen vallitseva yhteiskunta on. Mutta se ei ole tarkoituskaan. Tarina paljasta olemustaan hippusen kerrallaan Severianin, tuon nuoren kiduttajan kertomusta luettaessa. Kaikki alkaa linnoituksesta, jossa kiduttajien kilta harjoittaa pitkää perinnettään. Severian kuvailee opinahjonsa toimintaa kliinisesti, mutta osoittaa kuitenkin ei sallittua myötätuntoa eräälle erityiselle vangille, jonka seurauksena hänen matkansa alkaa. Oma mielenkiintoni heräsi oikeastaan tässä vaiheessa ja ymmärsin lukevani jotain, jonka pohjana olevaa luomisen kykyä, mielikuvitusta ja inspiraatioita ihailen kovasti.
 
Severian kohtaa matkallaan ihmisiä ja sattumuksia ja toki hänen sytinen viittansa herättää huomioita, missä hän ikinä kulkeekaan. Ihmeellisin kaikesta on luonnontieteellinen puutarha, tuo omituinen paikka, joka vetää puoleensa niin ettei sieltä tahdo enää poistua. Kummallinen on myös tunnelma koko kirjassa. Epätodellinen.. selittämätön. Hiipuva aurinko... Vodalus... Autarkki... Lue!!

Gene Wolfe: Kiduttajan varjo - Uuden auringon kirja I 2012 (Alkuteos The shadow of the torturer 1980)

1 kommentti:

  1. Kuulostaa hyvältä, tähän pitää tutustua! Neliosaista sarjaa on suomennettu vasta kaksi, pitäisiköhän aloittaa suoraan englanniksi, miettii Kirjaniilo.. Oujee, ihan tässä jo tunnen uuden kirjavinkkauksen polttelun :)

    VastaaPoista