28.7.2014

Eila Pennanen: Kapakoitten maa

Alkukesä oli blogissa hipihiljainen, mutta nyt pukkaa päivityksiä! Tuntuu, että luettuakin tulee ihan eri tahdissa. Toki näin keskikesällä tarvitsee vähemmän unta, eli loogisestikin lukuaikaa jää enemmän?

Halusin lukea jotakin Eila Pennaselta, koska yhtenä päivänä mieleeni juolahti hänen suomennoksensa. Rehellisesti sanottuna en muista ollenkaan mitä Pennanen on suomentanut, mutta mielikuva erittäin hyvästä suomentajasta on vahva. En lähtenyt kuitenkaan etsimään suomennosta vaan kirjailijan omaa tuotantoa. Teosnimi on sillälailla raflaava, että se oli helppo napata mukaan.

Tarinakin on lähtökohtaisesti kiinnostava. Kirjan päähenkilö Maire Salmela on naimaton ja lapseton vaatetusliikkeen toimitusjohtaja, jonka elämää ja johtajuutta teos seurailee. Maire on tietoisesti valinnut bisnesnaisen elämän, joka sisältää miessuhteita, itsenäisen naisen arkea ja taistelua miesten maailmaa vastaan. Teos tarkastelee myös Mairen vastuunkantoa yrityksen työntekijöistä ja omista sukulaisista.

Lähes 40 vuotta vanha tarina on menettänyt ajassa paljon. Tarina on toisinaan vähän pitkästyttävä ja kaipaamani naisjohtajuuden pohdinta jäi kovin pintapuoliseksi. Haluan kuitenkin ajatella, että vuonna 1977 kirja itsellisen naisen elämästä ja naisjohtajuudesta on ollut ajan hermolla.

Eila Pennanen 1977: Kapakoitten maa. 

PS. Sietämätön kirjoitusasu, haluaisin vääntää tuon muotoon Kapakoiden maa. Ugh, olen puhunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti