16.7.2014

Alice Hoffman: The Museum of Extraordinary Things

Alice Hoffmanin teos lähti mukaan kirjaston uutuuskärrystä. Ajattelin, että tässä voisi olla jotakin samaa kuin Kirjaniilon ja Blankan ylistämässä, vuoden 2013 kirjaksi yltäneessä Yösirkuksessa.

Hoffman on kirjoittanut hurjan määrän kirjallisuutta ja on melkein ihme, etteivät esimerkiksi kirjailijan young adult teokset ole vielä nousseet tähän blogiin.. Ihme siksi, että Hoffman yhdistää teoksissaan romantiikkaa ja fantasiaa. Onko Rouva Blanka tutustunut kirjailijaan?

Mistä teoksen museossa siis on kyse? Kummallisuuksien museota ylläpitää entinen taikuri ja hänen tyttärensä Coralie. Museossa on mm. suden näköinen mies, perhostyttö, lihava nainen ja muita kummajais-sirkusten enemmän ja vähemmän perinteisiä hahmoja. Paikkana on New Yorkin Brooklyn (Kirjaniilon New York putki kunhan jatkuu!) ja kasvaessaan aikuiseksi myös Coraliesta tulee yksi museon otuksista, merenneito.


Mutta koska mikään ei ole ikuista, eikä varsinkaan omituisten museo-otusten elämä, niin kummajaisbisnes murenee pala palalta ja salaisuus salaisuudelta. Moraalittoman ja ihmisarvoa alentavan museon tarinan puhkaisee miekallaan luonnollisesti sankarimies, joten rakkaustarinakin on - ja oikein onnistunutkin.

Se mistä eniten kirjassa pidin oli aivan erityislaatuinen aikalaiskuvaus. Kirja sijoittuu 1900-luvun alkuun, jolloin New York oli rikollisuuuden, saastan ja teollisuuden ja työläisten kaupunki. Muuten tämä ei suurta muistijälkeä jättänyt, eikä yltänyt lähellekään Yösirkusta.

Alice Hoffman 2014: The Museum of Extraordinary Things

1 kommentti:

  1. Kuinkas sattuikaan, luin juuri Hoffmanin Aavikon kyyhkyset. Tätä ei tosin vissiin lueta young adult-kastiin, olen ihan lähtenyt laaristani....

    VastaaPoista