11.6.2014

Anja Snellman: Ivana B.

Ostin eurolla kirjaston poistomyynnistä Anja Snellmanin vuonna 2012 ilmestyneen Ivana B:n. Pakko tunnustaa, että tämä ei ole ilmestyessään jättänyt mitään muistijälkiä, vaikka muu Snellmanin tuotanto onkin tullut kahlattua. Ja kahlaamiseksi meni tämäkin, luin kirjan kahdessa illassa. Mitäs siitä voi päätellä? No ainakin sen, että teksti on sujuvaa ja kirjalla on hyvä tempo.

Tarina on hauska! Teos koostuu erään naiskirjailijan kirjeistä terapeutti Parantaiselle. Kirjailija kaipaa terapeuttia, koska häntä kiusaa ja suorastaan piinaa nuori ja näppärä kirjailija. Tai Ivana B. on kai multitaiteilija, siis bloggaaja, kolumnisti ja kaikin tavoin menestynyt ja mediatyrkyttämisen taidon osaava nainen. Ivana B. pilkkaa kirjallisuuden vanhoja partoja: he eivät osaa esiintyä ja myydä tuotettaan. He ovat rumia ja köyhiä ja epäseksikkäitä, toisin kuin Ivana B. itse.

Mutta miten kirjailija ottaa murskaavan kritiikin vastaan? Sortuuko itsetunto, tyrehtyykö runosuoni, ratsastaako apuun botox vai jokin ihan muu? Se selviää lukemalla.

Siis: Oivaltavaa kritiikkiä mediajulkisuudesta ja jonkinlainen kauhuskenaario tulevasta? Ja silti: Ei jättänyt ihmeempiä muistijälkiä lukemisen jälkeenkään. Snellmanilta on muuten tulossa runokirja elokuussa. Kirjailijan runot on Kirjaniilolta kahlaamatta, tunnustan! Niin ja viime vuodelta Pääoma. Että onhan tässä vielä kirimistä!

Anja Snellman 2012: Ivana B.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti