18.5.2014

Paul Auster: Oraakkeliyö

Taas mennään Paul Austerin kyydissä! Kirjaniilon Auster-hurahduksessa hienoa on se, että lukemattomia kirjoja on vielä niin monta! Haluaisin erityisesti lukea New York -trilogian, mutta niin näköjään muutkin, koska kirjastosta ei ikinä löydy ensimmäistä osaa tai koko pakettia. Pitää varmaan lähteä hakemaan setti ihan paikan päältä.


Oraakkeliyön päähenkilö on jälleen kirjailija, joka kertoo yhdestä vaiheesta elämässään kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Tuo vaihe alkaa, kun kirjailija Sidney Orr toipuu onnettomuudesta ja aloittaa monet arkiset toimet uudestaan, myös kirjoittamisen. Se sujuukin hyvin, kiitos erikoisesta kirjakaupasta löytyneen portugalilaisen muistivihon... "Taikavihko" ikään kuin pakottaa Sidneyn kirjoittamaan tarinan, jonka vaiheet liippaavat kovin läheltä kirjailijan omaa elämää. Mutta mikä on totuus ja miltä se näyttää 20 vuoden jälkeen?

Jälleen tarina, jossa kuvittelu taipuu mutkalle ja vie välillä niin lukijan kuin kirjoittajankin umpikujaan. Kiehtovaa! Auster kenties toistaa itseään ja kierrättää samoja teemoja, mutta homma toimii. Viime vuonna ilmestynyt omaelämänkerrallinen teos Report From the Interior on kirjailijan omien sanojen mukaan järjestyksessään viides. Minkäs sille mahtaa, jos on niin kiehtova elämä ja mieletön mielikuvitus, ettei tarinoiden tuloa voi estää. Lisää, kiitos!

Austerista kirjoittaessa ei voi olla mainitsematta, että Hustvedtin Blazing World etenee, mutta edelleen takkuisesti. Liian vaikea kirja? Mitäh?

Paul Auster 2004: Oraakkeliyö (Oracle Night). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti