16.5.2014

Leena Parkkinen: Galtbystä länteen

Galtbystä länteen osui ja upposi. Pidin Leena Parkkisen esikoisteoksesta kovasti ja tämä seuraava aiheutti kirjaston varausjonossa jo pientä polttelua. Asetelmakin on tosi mieluinen, saaristolaismeininki uppoaa Kirjaniiloon kuin mato koukkuun. Miksi? No ainakin siksi, että aika usein saaristo kuvataan maailmasta erillisenä, hyvin omalakisena ja mystisenäkin paikkana.


Tässä teoksessa pääosassa on yli kahdeksankymppinen Karen. Hän on kotoisin Korppoosta länteen sijaitsevalta Fetknoppenin saarelta. Saari on juuri sellainen kuin pitää: sillä on salaisuus! Fetknoppenilla tapahtuu murha ja syyllinen löytyy Karenin perheestä. Se mitä todella tapahtui, käydään läpi kun Karen palaa 60 vuotta murhan jälkeen kotisaarelleen. Osa menneisyydestä kaivautuu esiin takaumien lautta ja osa Karenin pikku-apulaisen avustamana.

Pikku-apulainen tuo tarinaan oman sivujuonteena, mutta pääosassa on Karenin ja hänen veljensä suhde. Fetknoppenin saari on siskon ja veljen suhteessa kuin kolmas osapuoli tai ainakin kaikki tapahtumat toisiinsa liimaava elementti.

Kiehtova, jännittävä, koukuttava ja kaikin puolin sujuvasti soljuva lukukirja. Ei ole Parkkiselle ainakaan häpeäksi, että mieleen tulee aika vahvasti Ulla-Lena Lundberg. Jonka saaristokirjat ovat timanttia!

Leena Parkkinen 2013: Galtbystä länteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti