17.2.2014

Maija Vilkkumaa: Nainen katolla

Kirjaniilo ei voi sanoa kuuntelevansa Maija Vilkkumaata, mutta toki muusikon esikoisromaani herättää kiinnostusta. Paul Auster jäi siis hetkeksi telakalle, kun kirjaston pikalaina piti saada alta pois. Kirjan tahti tosin on niin kiihkeä, että laina-ajan olisi voinut lyhentää puoleen!

Todellakin, Nainen katolla on hengästyttävä. Mielikuva nopeatempoisuudesta tulee mm. siitä, että kirjan henkilöhahmot ns. oksentavat tarinansa ulos. Kukin saa vain hetken tarinalleen ja sitten siirrytään jo seuraavaan oksentajaan.


Kirja kertoo kolme-neljäkymppisistä, vähän taas hukassa olevista nuorista aikuisista. Jos muuten kirjallisuuteen on uskominen, niin tämä taitaa olla ihan todellinen ongelma. Ja kirjallisuuteenhan on uskominen, sillä parhaimmillaan se kertoo mitä yhteiskunnassa juuri nyt on meneillään. Sekavia aikuisia siis ainakin, jos ei muuta! Kieltämättä olen ihan pikkasen kyllästynyt aiheeseen, vaikka kyllähän tuota teemaa näkee ympärillään ja jos ei muualla niin toisinaan ihan omassa peilissä.. Höm Höm.

Nainen katolla on siis kirja tästä hetkestä. Tarinansa kertoo mm. kotiäitiyteen uupunut Silja, menestyksestä haaveileva Linda ja keskustelupalstojen häirikkö Ville. Toki mukana kulkee myös yksi joogaguru, yksi pelialalla menestynyt aviomies ja homokiintiökin täyttyy. Kliseitäkö, no kyllä! Ja turhauttavaa fonttityyleillä kikkailua, plaah. Mutta myös hyvää ja oivaltavaa havainnointia. Pidin myös kirjan rakenteesta. Minut saa aina myytyä ihmiskohtaloilla, jotka ennemin tai myöhemmin risteävät toistensa kohtaloissa. Toimii!

Maija Vilkkumaa 2013: Nainen katolla. 

1 kommentti: