3.1.2014

Peter Høeg: Nainen ja apina

Hoegin tunnetuin teos on vuonna 1992 julkaistu Lumen taju, joka nousi maailmanlaajuiseksi best-selleriksi. Leffakin siitä on tehty. Itselleni Lumen taju jäi mieleen kiehtovana  tarinana, jossa oli äärimmäisen kiinnostava päähenkilö, huima Smilla. Muistelen myös etten tajunnut ihan kaikkea. No, sen lukemisesta on aikaa (nykyäänhän tajuan ihan kaiken..).
Anopin kirjahyllystä löytyi Nainen ja apina. Kah, kirjailijalla on siis muitakin teoksia! Wikipedian mukaan Hoeg on entisiltä ammateiltaan balettitanssija ja merimies. Mikä yhdistelmä, jännittävä tyyppi! Omalla tavallaan jännittävä on myös Nainen ja apina. Anoppi naureskeli ja sanoi kirjan olevan "aika erikoinen ja eroottinen..heh heh". Balettitanssijamerimieskirjalijan täytyy kirjoittaa erikoisesti ja eroottisesti - Pakko lukea, ajattelin ja taisin saada opuksen ikulainaaan.
Nainen ja apina on aivan erilainen kuin lumen taju. Tarina saa alkunsa siitä, kun yläluokkainen eläintarhan johtaja Adam Bowen saa haltuunsa salakuljetetun ihmisapinan. Apina ei ole mitään tunnettua lajia, ja Adam päättää otuksen avulla nousta vieläkin eteenpäin yhteiskunnallisessa asemassaan. Apinassa on alusta asti nähtävissä jotain äärimmäisen inhimillistä. Sen intensiivinen katse kiinnittää myös Adamin vaimon, Madeleinen huomion. Apina saa nimekseen Erasmus ja se on Madeleinelle, salaa alkoholisoituneelle passiiviselle edustusvaimolle herätys ympäröivään maailmaan. Madeleine päättää pelastaa Erasmuksen. Pian selviää, ettei Erasmus ole mikä tahansa apina, vaan se oppii puhumaan ja on muutenkin enemmän ihmisen kuin apinan kaltainen. Varsinkin lopussa on luvassa mielenkiintoisia käänteitä, mutta tsorry, joudutte lukemaan niistä itse!
Anoppi oli oikeassa. Kirja oli erikoinen ja tavallaan eroottinenkin. Tarina oli mielenkiintoinen ja teksti jollain tapaa aivan omanlaistaan.


Eräs mies sanoi minulle apinan symbolisoivan tarinassa miestä. Pöh. Erasmushan on mies, ei hänen tarvitse symbolisoida miestä. Sitä paitsi, Erasmushan on äärimmäisen älykkäs ja hyvätapainen. Sopinee kuvaamaan ehkä joitan miehiä...Miehet ottakaa tämä huumorilla, joohan!

p.s Rouva Blanka ottaa haasteen vastaan ja etsii käsiinsä Vuosisadan rakkaustarinan!


 Peter Høeg: Nainen ja apina 1996

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti