21.1.2014

Paul Auster: Leviatan

Kirjaniilo tutustui Paul Austeriin viime kesänä ja on siitä asti halunnut lisää. Vuonna 1992 julkaistu Leviatan lojui kirjaston esittelypöydällä (kyse taisi olla palkittujen ulkomaisten kirjailijoiden esittely) ja lähti siitä kätevästi mukaan. On helppoa valita lukemista kun joku muu on tehnyt työn valmiiksi!


Kirja kertoo kirjailijaystävyksistä Peteristä ja Benistä. Tai oikeammin teoksessa kirjailija Peter kertoo kirjoittajaystävänsä Benin tarinan. Aluksi miehet ystävystyvät, tukevat toisiaan uralla ja haaveilevat toistensa naisista. Kirjailijanelämää vietetään sekä New Yorkissa että Vermontissa. Kunnes sattumat ja sattumukset seuraavat toisiaan ja Benin tarinaan kytkeytyy yhä enemmän omituisuuksia, katoamistemppuja ja dramaattisia tapahtumaketjuja. Ystävästä tulee joku ihan toinen henkilö, mukaan tulee yhteiskunnallista anarkismiakin ja tarina saa yhä uusia, alati tihentyviä käänteitä.

Mielenkiintoinen teos ja jätti todellisen Auster-nälän. Pidän erityisesti tuosta tekstin tiheydestä. Siinä on jotakin magiikkaa mitä en osaa ollenkaan laittaa sanoiksi. Seuraavaksi voisin tarttua Austerin New York trilogiaan. Tai oikeastaan ihan mihin tahansa teokseen! Tulikohan Alice Munro vuodesta sittenkin Paul Auster vuosi?

Paul Auster 1992: Leviatan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti