18.1.2014

Jhumpa Lahiri: Kaima

Kirjaniilo käväisi ystävän kanssa kirjastossa ja sai suosituksen. Pitihän siihen tarttua ja olikin hauskaa lukea jotakin itselle ihan tuntematonta.


Jhumpa Lahirin Kaima kertoo nuoren amerikkalaismiehen tarinan. Intialaistaustainen Gogol saa syntymälahjakseen epätyypillisen nimen ja kertomus kietoutuu nimen ja sen aiheuttamien traumojen ympärille. Gogolin nuoren miehen epävarmuudet ja kasvukivut kulminoituvat venäläiseltä kirjailijalta saatuun nimeen ja nimen aiheuttama inho purkautuu vasta kun ne oikeat epävarmuudet tulevat käsitellyiksi.

Kirja etenee vauhdilla ja tätä ei malta laskea käsistään. Kaikki palaset ovat kohdillaan. Kirjan isot teemat, kuten siirtolaisuus, kulttuurierot, perhesuhteet ja oman itsen löytäminen on tyylikkäästi nivottu juonenkulkuun mukaan. Lahirin esikoisteos, novellikokoelma Tämä siunattu koti kiinnostaa nyt myös ja on muuten saanut Pulitzerin kaunokirjallisuuspalkinnon.

Kuvan banaanilaatikoista voinee jo arvata, että Kirjaniilon kirjasto vaihtuu ihan pian. Lähetän tähdille (vai tädeille?) pienen toiveen siitä, että tulevassakin kirjastossa on uutuushylly!

Jhumpa Lahiri 2003: Kaima (The Namesake).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti