19.12.2013

Donna Tartt: The Goldfinch

Urakka on ohi! Donna Tarttin uusin on tiiliskivi ja sen lukeminen oli melkoinen projekti, vaikka palkitseva sellainen. Tiesin heti ensimmäisestä luvusta, että tästä kirjasta tykkään. No ketä tässä huijaan, tiesin sen jo keväällä, kun kuulin yhden lempikirjailijani uudesta teoksesta.


The Goldfinch on kertomus pojasta ja taideteoksesta. Kirjan edetessä pojasta tulee mies ja taideteoksen mittasuhteet kasvavat siinä vieressä. 13-vuotias Theo joutuu äitinsä kanssa onnettomuuteen, jonka kuluessa taideteos, eli kahlittua lintua esittävä The Goldfinch ajautuu Theon käsiin. Onnettomuuden jälkeen Theo joutuu pitkäksi toviksi mierontielle ja taideteos on oikeastaan ainoa asia mikä hänet pitää elämässä kiinni. Aikuisikään päästyään kuvioihin tulevat rikollisuus ja rakkaus ja kaikki tiet vievät taideteokseen tai siitä pois.

The Goldfinch on Tarttin kolmas teos ja siinä on paljon samaa kuin aikaisemmissa. Samaa on etenkin kirjan dekkarimainen luonne. Tarinan jännitys säilyy viimeisille sivuille saakka ja lukija on täysin tietämätön siitä mitä tuleman pitää. On myös tavattoman hienoa, miten Theon kulloinenkin ympäristö (New York, Las Vegas, Amsterdam) on ikäänkuin sivuhenkilö sekin. Todella arvostan kirjailijoita, jotka tekevät älyttömät määrät taustatyötä tarinan palasten kokoamiseen.

Kerrotaan nyt vielä, että rakkauden Donna Tarttiin sytytti lukion äikänkurssi. Olin aloittanut kurssin muita myöhemmin ja kirja-arvostelu ja esitelmä oli ihan nurkan takana. Vuokko-opettaja lykkäsi kolme kirjaa käteen ja käski valitsemaan. Hän sattui sanomaan, ettei ehkä kannata valita Tarttia, koska tiiliskiven kanssa voi tulla kiire.. No senhän sitten tietysti valitsin ja Jumalat juhlivat öisin jätti ikuisen jäljen. Mikä kirja!

Vaikka The Goldfinch on hirmuinen tiiliskivi olisi tätä lukukokemusta voinut edelleen jatkaa. Tunsin lukemisen haikeutta heti alkumetreiltä lähtien, tunnistaako Rouva Blanka tunteen?

Donna Tartt 2013: The Goldfinch.
Suomennos on nimeltään Kultainen lintu ja se ilmestyy ensi keväällä.

Tässä samalla olen aloitellut kahta kirjaa, lähinnä käytännön (keveys) syistä. Niistä lisää pian! Paljastatetaan kuitenkin jo nyt, että olen ihan koukussa tuoreen nobelistin naisnovelleihin. Ja mikä dramaattinen teosnimi!


2 kommenttia:

 1. Muistan erittäin hyvin tuon palavan rakkautesi Tarttin esikoiseen :) Ja ajattele, The goldfinch on vasta Tarttin kolmas teos, mutta nainen on nyt jo yksi kovimmista kirjallisuuden nimistä ainakin Ameriikan maassa!

  Haikeus, se kun ei halua kirjan koskaan loppuvan, mutta samalla ei pysty lopettamaan ahmimista. I so know it...!

  VastaaPoista
 2. Quantum Binary Signals

  Get professional trading signals delivered to your cell phone every day.

  Follow our signals NOW & profit up to 270% a day.

  VastaaPoista