25.11.2013

Zeniä kehiin! Ja rakkautta kans!

Vuoden ensimmäinen self-help pyöri onnellisuuden ympärillä ja nyt pujahdetaan rakkauden lämpimään kainaloon. Vuoden toinen self-help tuo melkoisesti valoa marraskuuhun, ei voisi olla parempaa ajankohtaa mietiskellä rakkautta, rakkautta, rakkautta..


Sain Brenda Shoshannan Zen ja rakastumisen taito -kirjan ystävältä lahjaksi. Taisin ahmaista kirjan parissa päivässä, ei kovin zeniä, mutta harjoitus vasta tekee mestarin eikö! En malttanut edes edetä kronologisesti vaan poukkoilin holtittomasti sinne tänne. Epäzenmäisen selailun ja pläräilyn jälkeen maltoin kuitenkin aloittaa alusta ja nautiskella palan kerrallaan. Sillä tiellä olen edelleen.

Oman johdantonsa mukaan kirja esittelee lukijalle uusia tapoja käsitellä ihmissuhteisiin liittyviä yleisiä ongelmia. Näitä ovat mm. kyllästyminen, epävarmuus, pettymykset ja se kaikki muu ikävä mikä on tietysti kaikille tuttua. Kirjassa kerrotaan miten zenharjoituksissa ongelmia ryhdytään purkamaan ja annetaan konkrettisia vinkkejä zenmäiseen rakastamiseen. Kirjassa myös kerrotaan miten 38-vuotias pankkiiri Lisa tai viehättävä ja älykäs 30-vuotias Jennifer ovat zenharjoitusten avulla päässeet eroon joko kroonisesta täydellisen miehen metsästystarpeesta tai maanisesta poikaystävän vikojen etsimisestä. Okei, kärjistin hieman :)

Zen ja rakastumisen taito on mukavaa lueskeltavaa. Se ei tarjoa mitään lopullisia totuuksia, pikemminkin ohjailee zenkurssien pariin. Silti kirjaa lukiessa voi kohdata omia mörköjään ja opetella uutta näkökulmaa rakastumiseen ja rakastamiseen. Pienet ohjeet voivat paisua suuriksikin, jos niihin malttaa pysähtyä. Ehkä parhaimmillaan oma kainalo on tämän kirjan jälkeen vähän aikaisempaa lämpimämpi, avoimempi, rakastavampi ja vastaanottavaisempi.

Tarkastele sinulle läheistä ihmistä - ketä tahansa. Huomaa tavat, joilla työnnät häntä pois. Luovu niistä hetkiseksi. 

Brenda Shoshanna 2003: Zen ja rakastumisen taito (Zen and the Art of Falling in Love).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti