13.11.2013

Deborah Harkness: Lumottu

Olen  niin helppo. Riittää, kun kirjan takakannessa mainitaan sanat kielletty rakkaus, vampyyri, noita, historiantutkija, salaperäinen käsikirjoitus ja romantiikka niin pakkohan Blankan on päästävä lukemaan. Harmin paikka, että em. aiheita käsittelevät takakannen tekstit lupaavat yleensä mieluisan aihepiirin ja viihdyttävää tarinakerrontaa mutta sisällöltään kohtalaisen kökköä romantiikkaa ja aika huonon lopputuloksen. En tiedä mikä juuri tässä tökki, suomennos vai kehno alkuperäisteksti, mutta välillä tunsin yksinkertaisesti myötähäpeää. Tarkoitus ei ilmeisesti kuitenkaan ole tehdä harlekiini-sarjaan uutta tarinaa vaan jotain ihan muuta. Tässä ei kuitenkaan onnistuta, sillä harlekiinitasolle päästään ja siellä pysytään.

Tarinan ytimessä ovat tunnetun noitasuvun jälkeläinen ja historiantutkija Diana sekä perinnöllisystieteilijä Matthew Clairmont, joka puolestaan on 1500-vuotias vampyyri. Muita yliluonnollisia olentoja ovat demonit, jotka eivät ole pahoja, vaan olemukseltaan ennemminkin epätasapainoisia mutta luovia ja nerokkaita. Diana törmää alkemian tutkimuksessaan muinaiseen käsikirjoitukseen, mikä vetää puoleensa useita yliluonnollisia olentoja, myös Matthewin. Vampyyri päätyy kuitenkin suojelemaan Dianaa omiltaan ja samalla Dianan unohtamat noitavoimat alkavat vahvistua. Hiljalleen syttyvän rakkaustarinan lisäksi kirjassa väläytellään mielenkiintoisia historiallisia yksityiskohtia ja etenkin alkemia alkoi kiinnostaa. Olenkin tehnyt aiheesta jo vähän tutkimusta, mutta hankalaa, hankalaa on. Ehkei Blankasta tulekaan alkemistia...

Rouva Blankan oli vaikea ymmärtää 1500-vuotiasta vampyyria. Miten tämä jaksaa murehtia elämää, kun takana on niin monta vuotta ja nähtyä elämää? Luulisi vampyyrin tuolloin jo siirtyneen meditoimaan jonnekin vuorille. Käyhän Matthew-vampyyri joogaamassa, mutta se on ainoastaan hassua.

Kirja tuntui jäävän hassusti kesken. Lopussa oli aivan yhdentekevää kuvausta amerikalaisesta Halloweenin vietosta samalla kun valmistauduttiin tarinan kannalta merkittään toimintaan. En viitsi kertoa enempää, jos joku nyt kumminkin tämän haluaa lukea. Mietin onko tarinalle tehty jatkoa, mikä selittäisi keskeneräisyyden. Lähdin googlailemaan kirjailijaa ja kyseessähän on tottakai trilogia nimeltään All souls. Toinen osa Shadow of night on jo ilmestynyt ja kolmas on tuloillaan. Suomennettuna löytyy toistaiseksi vain ensimmäinen osa. Trilogian kakkonen sijoittuu menneisyyteen 1500-luvulle, mikä taas herätti Rouva Blankan kiinnostuksen. Aikaisemmassa postauksessani kysyin onko huono kirja ajanhukkaa, mutta näidenkin 600 sivun lukemiseen meni vain se pari päivää, joten voisihan tuon silmäillä läpi.

Piipahdin kirjastossa tänään ja siellä oli laitettu hauskalla tavalla esille kirjoja, joista on tehty tai ollaan tekemässä tv-sarjoja. Hienoa, että henkilökunta miettii erilaisia tapoja tuoda kirjoja lukijoiden eteen. Harvemmin sitä hyllyjen välissä kuhnaa ellei etsi jotain tiettyä. Itselleni ainakin mukaan tarttuu tavaraa joko palautetuista, uutuuksista tai muista vastaavalla tavalla esille laitetuista kirjoista. Mutta asiaahan aiheesta oli ihan oikeasti, nimittäin Diana Gabaldonin Muukainen (Outlander), josta olen kirjoittanut lyhyesti täällä, filmataan tv-sarjaksi Skotlannissa. Olen aika täpinöissäni, tämähän on todellinen mustwatch! Jamien hahmoon valitusta Sam Heughanista en ole innoissani, mutta toivottavasti kaveri osaa ottaa hahmon haltuun.  


Deborah Harkness: Lumottu 2012 (A discovery of witches 2011)

1 kommentti:

  1. Oot Blanka kyllä kova tyttö lukemaan, jos 600 sivua hurahtaa parissa päivässä. Wau! Kirjaniilolla on ollut jo pari viikkoa työn alla lähes 800-sivuinen The Goldfinch ja etenee hitaasti. Mutta on kyllä kiehtova teos, en turhaan odotellut keväästä saakka! Huh! Siitä lisää ehkä joulukuussa :)

    Itsekin pidän siitä miten kirjastoväki laittaa kirjoja esille ja kehittelee teemoja. Eilisellä reissulla näkyi mm. Doris Lessingin muistopöytä ja maakuntaviikkoihin liittyen kokoelma pohjoissuomalaisia kirjailijoita. Koluan myös usein läpi Palautetut-hyllyt/kärryt ja tietty legendaarisen Uutuuskirjat-hyllyn :) Eilen tosin menin ihan "kauppalistan" kanssa kirjastoon ja yksi siitä pitkältä listalta löytyikin. Ehkä luen sen tässä välikirjana..

    VastaaPoista