13.11.2013

Aki Ollikainen: NälkävuosiAki Ollikaisen viime vuonna julkaistu esikoisteos sai paljon julkisuutta ja se voitti Helsingin sanomien kirjallisuuspalkinnon. Perusteluissa kirjan todettiin olevan "tiivis, karu ja tarkasti aistivan ilmaisun kannattelema romaani ihmisistä, sellaisista kuin me". Nälkävuosi kertoo vuoden 1867 nälänhädästä, jolloin ihmisiä kuoli Suomessa ravinnon puutteeseen ja kylmyyteen. Kuolema korjasi luonnollisesti köyhempää väestöä porvarien istuskellessa takkatulen ääressä. Eivät nämä porvarit kuitenkaan täysin moraalittomia olleet. Nälänhätä ei luonnollisesti kuitenkaan kohdistunut varakkaisiin kaupunkilaisiin samalla tavalla kuin omavaraisiin maalaisiin.
 
Ollikainen kertoo kirjassaan molemmista osapuolista, mutta keskittyy kuitenkin Mataleenan perheeseen ja tämän epätoivoiseen matkaan pois kurjuudesta ja nälästä kohti hohdokasta Pietaria. Eteneminen on hidasta, liikkeellä on muita hädässä olevia. Toiset kääntävät selkänsä ja toiset jakavat viimeisenkin murusensa. Mietin miten itse toimisin vastaavanlaisessa tilanteessa. Haluaisin tietysti ajatella antavani omastani, mutta mitenköhän oma halu selviytyä vaikuttaisi? Entä jos pitäisi pitää huolta vaikka omien lasten selviytymisestä..?
 
Maalaileva teksti piirtää kuvaa loputtomasta lumentulosta sekä vierellä kulkevasta viikatemiehestä. Traagisuus on läsnä koko kirjan ajan, mutta lopussa toivo jää elämään. Kirja on lyhyt, vain 141 sivua. Sanoja ei tarvittu yhtään enempää. Suosittelen jo pelkästään kauniin kielen vuoksi, Ollikainen osaa kyllä kirjoittaa.
 
Tuo HS:n esikoiskirjailijalle myönnettävä palkinto jaetaan taas aivan näinä päivinä. Kymmenen finaaliin päässyttä kirjaa ovat Erkka Filander: Heräämisen valkea myrsky, Tua Harno: Ne jotka jäävät, Antti Heikkinen: Pihkatappi, Juhani Karila: Gorilla, Anne-Maria Latikka: Tuulensuoja ja muita novelleja, Auli Leskinen: Petojen aika, Niina Miettinen: Israel-tyttö, Maija Muinonen: Mustat paperit, Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori ja Pasi Pekkola: Unelmansieppaaja. Katsotaan josko joku näistä eksyisi jossain vaiheessa Rouva Blankan tai Neiti Niilon  yöpöydän kirjapinoon. Vai mihin se Niilo kirjojaan pinoaa..?
 
 
Aki Ollikainen: Nälkävuosi 2012

2 kommenttia:

  1. Ollikainen muuten voitti Blogistanian Finlandiankin viime vuonna. :)

    VastaaPoista
  2. Aah, kiitos tiedosta Lukutoukka! Merkittävä palkinto sekin. Meidänhän pitää Niilosen kanssa osallistua tuohon. p.s Kuppi teetä kirjan parissa... :)

    VastaaPoista