6.10.2013

Zadie Smith: NW

Zadie Smithin uusin romaani löytyi ihan yllättäen. Luuhasin lomamatkalla mielettömässä kirjakaupassa* ja olihan se saatava. Varsinkin kun kannessa arvostelijat huutavat: Marvellous, Dazzling, Masterpiece ja Triumph. Jostain syystä nämä ylisanat keventävät Kirjaniilon kukkaroa joka kerta :)

Ja mikä kumma NW? Kyseessä on Lontoon postikoodialue, Northwest. Kirjassa kuljetaan kaupunginosissa nimeltä Willesden, Kilburn ja Harlesden ja näille yhteistä on erityisesti monikulttuurisuus. Ja se onkin yksi kirjan teemoista. Kirjassa seurataan neljän nuoren aikuisen elämää, mutta pääosassa ovat vanhat koulukaverit ja ikuiset ystävykset Leah ja Natalie.

Naiset ovat kotoisin samalta asuinalueelta, Leah on irlantilais- ja Natalie jamaikalaistaustainen. Kirja seuraa heidän elämäänsä kasvuvuosista aikuisikään. Nuoret naiset etsivät omaa paikkaansa maailmassa, toiselle se käy helposti ja toiselle vähän vaikeammin. Nämä kaksi teemaa, eli monikulttuurisuus ja aikuisuuden tavoittaminen, luovat kehyksen aivan mielettömälle tarinalle.

Asuinalue on kuin yksi kirjan päähenkilöistä. Teos havainnoillistaa hyvin konkreettisesti miten elinympäristö meitä muokkaa ja miten se vaikuttaa valintoihin, ihmissuhteisiin yms. Kirjaan on helppo päästä sisälle ja englanniksi lukiessa se tarjosi mukavasti haasteita murrekielisyydellään..

Tämä on todellakin Masterpiece. Mutta olen nauttinut paljon myös Smithin aikaisemmista teoksista. Hmm, olisikohan aika lisätä Zadie Smith omien lempikirjailijoiden listalle? Mistä tulikin mieleen, että seuraavana jonossa Margaret Atwoodin MaddAddam. Oi Joi Joi, odotukset on todella korkealla!

Zadie Smith 2013: NW
Suomennos on nimeltään Risteymiä.

Niin ja se mieletön kirjakauppa? Se oli Atlantis Books Santorinin saarella Kreikassa. Kirjakaupparomantikkojen kannattaa lukea tarina sen synnystä.

2 kommenttia:

  1. Saako esittaa toiveita? Juuri nyt niin kuuman Alice Munron "Hyvän naisen rakkaus"?

    VastaaPoista
  2. Toiveita otetaan innostuneena vastaan! Tuo näyttäis olevan kirjastossakin, täytyy hakea pois ennen kuin kuumat viedään käsistä.

    VastaaPoista