7.9.2013

Zorba the Greek

Olin pakannut kesälomamatkalle mukaan suomalaisia klassikkoteoksia, ihan kaksin kappalein. Lukematta jäi, sillä auringon paahtaessa ja meren välkkyessä turkoosina ne tuntuivat ihan hämmästyttävän tylsiltä, kuivilta ja ahdistavilta.. Jätetään ne suosiolla talvikaudelle!


Siispä maassa maan tavalla. Ei tarvinnut miettiä montaa sekuntia kun kirjakaupasta löytyi Zorba the Greek. Kirja on vuodelta 1946 ja se on kiehtova katsaus kreikkalaiseen kulttuuriin ja mielenmaisemaan. Nikos Kazantzakiksen kirja on myöhemmin tehty elokuvaksi ja musikaaliksi, niistä en tiedä mitään, mutta zorba ja zorbas ovat sanoina tuttuja. Mitä zorban takana oikein piilee??

Kirjan kertoja on nuorehko älykkömies, joka filosofoi Buddhasta ja haaveilee näkevänsä maailman. Mies päätyy Kreetalle, jonne hän ottaa mukaansa satamassa tapaamansa Alexis Zorban, vanhan kaivosmiehen. Zorba on kokenut mies, joka tietää kaiken kaikesta ja varsinkin naisista (kreikkalaiset!). Zorban erityistaito on syrtakin soitto ja kun kirjasta tehtiin elokuva, niin syrtaki-tanssi levisi kreikkalaiseen kulttuuriin kertaheitolla. Tiedättehän, se tanssi jota tanssitaan rivissä, kädet vierustoverin hartioilla.


Tanssia ja soittoa siis luvassa! Miehet pystyttävät Kreetalle kaivoksen ja elävät yksinkertaista elämää. Teoksessa filosofoidaan sodasta, rauhasta, ystävyydestä, ruuasta, viinistä ja erityisen mieleenpainuvasti naisen ja miehen rooleista tässä universumissa. Kirja on äärimmäisen viihdyttävä, eikä yhtään tylsä, kuiva tahi ahdistava!

Nikos Kazantzakis 1946: Zorba the Greek.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti