2.9.2013

Juha Itkonen: Hetken hohtava valo

Neiti Niilo luki viimeksi marraskuussa Juha Itkosta ja pohdiskeli silloin kirjailijan mummomainetta. Mummoilu sai jatkoa, sillä ostin matkalukemiseksi Itkosen uusimman. Hetken hohtava valo on hyvin suomalainen kirja. Se on sukupolviromaani joka tunkee hyvinkin syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan ja maisemaan muutenkin. Kirjassa ollaan perussuomalaisuuden äärellä - ei kuitenkaan poliittisesti vaan fiiliksen tasolla.

Hetken hohtava valo on yhden perheen tarina. Perheen aikuinen poika kertoo tarinan, oman perheensä tarinan, aikuistuneelle tyttärelleen. Keskiössä on siis useampi sukupolvi ja kotimaan historiaakin kaivellaan aika pitkälle menneisyyteen. Se valo mikä hetkittäin hohtaa on ehkä perheenjäsenten kontakteista syntyvää valoa; ymmärrystä, rakkautta, lämpöä, yhteenkuuluvuutta ja yhteisen kohtalon kajoa. Mutta eihän tämä olisi suomalainen kirja, jos tuo valo hohtasi lämpöä koko ajan, tiedättehän!

Pakko taas jauhaa Itkosen lahjakkuudesta. Itsellä oli lukiessa jatkuva ihmetys siitä, miten taitava kertoja ja kirjailija Itkonen on. Tämä kirja onnistuu olemaan samalla kertaa koskettava, rauhallinen, kiehtova, kaunis mutta myös hauska. Reissusta tämä kirja ei tosin päässyt enää kotiin vaan piti tilanpuutteen vuoksi heittää roskiin, oi oi. Alan hiljalleen kallistumaan lukulaitteen kannalle..

Juha Itkonen 2012: Hetken hohtava valo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti