7.8.2013

Doris Lessing: The Diaries of Jane Somers

Kirjaniilon yöpöydälle pääsi jälleen yksi kirjaston poistomyynnin aarteista. Oikeasti välttelin tätä kirjaa kuin ruttoa, koska sen kansi on niin luontaantyöntävä. Kyllä! Mutta sitten epätoivon hetkellä, kun mitään muuta ei ollut tarjolla.. Tiedättehän!

The Diaries of Jane Somers on kahdesta osasta koostuva kertomus naistenlehtinaisesta. Janna, eli Jane Somers, on tyylikäs, älykäs ja menestynyt nainen, joka johtaa suuren naistenlehden toimitusta. Työ on imaissut Jannan mukaansa ja muut elämän osa-alueet ovat jääneet työn jalkoihin. Jalkoihin ovat jääneet ystävät, aviomies, omat vanhemmat, omat sisarukset ja oman perheen perustaminen. Viisikymppisenä Janna ottaa menetetyt hetket takaisin ja tutustuu muun muassa vanhuuden, ystävyyden ja huolenpidon maailmaan. Ja onhan tarinassa vähän rakkauttakin!


Kirja on todella kiehtova. Se on älykäs, koskettava ja jopa ravisteleva. Varsinkin tässä todellisuudessa, jossa ympärillämme on yhä enemmän ja enemmän vanhoja ihmisiä. Herätessään ruuhkavuosistaan Janna osallistuu naapurustonsa vanhusten elämään ja osallistuu myös sisarensa lapsien kasvatukseen. Hän ikäänkuin pesee huonon omatuntonsa. Hyvä, ajatuksia herättävä kirja ja kaunista englantia, vaikeaakin. Pidin myös päiväkirjamaisesta rakenteesta. Taidan tarttua Lessingin teoksiin myös jatkossa. Jane Somersin päiväkirjoja ei tietääkseni ole suomennettu.

Doris Lessing 1984: The Diaries of Jane Somers.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti