12.7.2013

Pirkko Saisio: Kohtuuttomuus

Pirkko Saision Kohtuuttomuus oli löytö kirjaston poistomyynnistä. Olin lukenut kirjan aikaisemminkin, mutta kukapa ei viidelläkymmenellä sentillä ostaisi Saisiota? Vähän hankalaa tähän oli kylläkin tarttua, sillä kirja on trilogian viimeinen osa ja niitä kahta ensimmäistä ei tullut nyt tässä urakassa luettua. Trilogian kaksi muuta osaa ovat komean nimisiä nekin: Tunnottomuus ja Voimattomuus.


Kohtuutonta on tulkintani mukaan ainakin se, että kirjan päähenkilö heittäytyy toisen henkilön vietäväksi, jättäen oman elämänsä sivuun, unohduksiin, heitteille. Päähenkilö omistautuu kohtuuttomasti tämän toisen palvelemiseen. Ja tämä toinenhan on aika klassinen narsistityyppi: valovoimainen, manipuloiva, hurmaava, vaativa.. Mitä tuollaisesta suhteesta voi itselleen saada? Kirjan mukaan ainakin tarpeellisuuden tunteen. Valintoja ja päätöksiäkään ei tarvitse itse tehdä. Ainakaan niin kauan kun korttitalo pysyy pystyssä...

Kohtuuttomuus kertoo siis kahden miehen tarinan. Sen alaotsikko onkin Toisen miehen muistelmat. Päähenkilö, eli tuo "toinen mies" kirjoittaa muistelmiaan ns. avaruuden olennolle, siis jollekin vieraalle jolle saa vapaasti ja avoimesti avautua. Ja avautumista kyllä riittääkin, miesvaljakon keskinäisistä suhteista tapahtumien kulkuun ja äitisuhteisiin, sisarussuhteisiin, avioliittoihin, lapsiin, rakkaussuhteisiin.. You name it!

Varsin kiehtovaa oli myös leikitellä sillä ajatuksella, että kirjan mieshenkilöissä olisi käytetty esikuvana todellisia henkilöitä. Tai ainakin toisessa, siinä narsistissa. Olisiko se ihan Kohtuutonta?

Pirkko Saisio (2008): Kohtuuttomuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti