18.7.2013

Haruki Murakami: Suuri lammasseikkailu

Neiti Niilo hehkutti jokunen aika sitten Haruki Murakamin viimeisintä, kirjakaupoissakin nyt isosti esillä olevaa 1Q84:ää. Itse päätin tutustua Murakamin ensimmäiseen romaaniin, vuonna 1982 julkaistuun  Suureen lammasseikkailuun. Takakannen mukaan vastaavanlaista älyllistä ja hilpeää kirjallisuutta tulisi olla enemmänkin. Samaa sanoi Neiti Niilo tuon viimeisimmän luettuaan.  Rouva Blanka taitaa olla vähemmän älykäs ja hilpeä, sillä totuus on, että halusin vain saada viimeisen sivun käännettyä, jotta voisin lukea jotain kiinnostavampaa. En saanut kiinni ideasta, en oikein mistään. Alun masentava kertomus tytöstä, jonka nimetön päähenkilö oli joskus tuntenut ja joka oli sittemmin kuollut, oli mielestäni täysin irrallinen kaikesta siitä seuraavasta, lampaista ja muista. Todennäköisesti jotain oleellista jäi tajuamatta...Loppua kohden tarina avautui paremmin, mutta meni tämä nyt jokseenkin ohi kuitenkin.
Suuressa lammasseikkailussa pähkäillään pitkään, kunnes päästään kummallisen lampaan jäljille. Absurdia ja  hieman hilpeääkin.

Haruki Murakami 1982: Suuri lammasseikkailu (suom. 1993)

1 kommentti:

  1. Voi ihme ja kumma! Itselle on Lammasseikkailu jäänyt ikimuistoisena lukukokemuksena mieleen. Olin vasta puolessa välissä kirjaa, kun jo kävin kirjakaupassa ostamassa kaksi Murakamia lisää.

    Tämä taas todistaa, että makuja on erilaisia ja niitä ei aina voi sovitella yhteen. Vielä pitäisi ratkaista mysteeri siitä, miten kenekin yksilöllinen maku kehittyy.. Siitäkin on varmaan joku kirjoittanut kirjan, pitäiskös lukea? :P

    VastaaPoista