18.6.2013

Kolme kertomusta, kolme kuukautta

Onpas täällä ollut hiljaista! Kirjaniilon blogihiljaisuus johtuu ainakin siitä, että yöpöydällä on liian monta kirjaa. Viimeisen päivityksen jälkeen olen avannut viisi kirjaa enkä oikein päässyt niissä eteenpäin. Taitaa mennä vaihtoon kaikki, paitsi se yksi, jonka kanssa vielä odotellaan Rouva Blankaa...


Alotin jo huhtikuussa Eino Leinon kolme eläintarinaa. Kirja lähti mukaan matkalle, sillä novellit ovat ihan omiaan matkalukemistoksi ja Mesikämmen-novellin luinkin reissussa. Vaikka kokonaisuuden kanssa jahkailinkin kolme kuukautta, voin vain suositella näitä monimerkityksellisiä, runollisia ja omaperäisiä tarinoita. 

Kokoelmassa kiehtoo erityisesti se, että näiden eläintarinoiden on sanottu kertovan Eino Leinon ihmissuhteista. Ja tyylikkäästi eläimet onkin laitettu kokemaan niitä syviä tuntoja, joita Leino tai kuka tahansa joutuu päässään mylläämään. On karhu joka sopeutuu lemmikiksi, mutta haikailee omille teilleen. On prinsessa joka rakastuu ahveneksi muuttuneeseen prinssiin ja on koira, joka tuntee ihmisen paremmin kuin ihminen itse. Lumoavaa! Sanomattakin selvää, että kokoelmasta saa sitä enemmän irti mitä enemmän tuntee Leinon suhdekiemuroita ja elämänvaiheita. Mutta nämä toimivat myös eläinsatuina.

SKS:n julkaisema Suomalaisen kirjallisuuden klassikoita -julkaisusarja harvoin pettää. Sarjassa on kuutisenkymmentä teosta ja näköjään SKS:n nettikaupassa on parhaillaan kesäale! 

Eino Leino: Mesikämmen (1914), Musti (1916), Ahven ja kultakalat (1918). 

1 kommentti:

  1. Nämä kuulostaa mielenkiintoiselta. Rouva Blanka on valitettavasti lainauskiellossa siihen asti, että yöpöydän pino kutistuu kohtuulliseksi.

    VastaaPoista